Štěpánská pečeně (Štefanie)

07.07.2011 21:30

 

Suroviny:

750 g hovězího zadního masa 2 – 3 vejce uvařená natvrdo 1 větší mrkev 1 kořenová petržel 1 velká cibule 1 stroužek česneku 1 zelená paprika 1 rajče 1 lžíce másla olej na opečení mletý pepř sůl vývar  

 

Postup: Maso omyjeme a osušíme. Prostředkem špalíku masa po vlákně prořízneme dlouhým špičatým nožem otvor, který rozšíříme pomocí obrácené vařečky. Otvor naplníme oloupanými vařenými vejci a buď ho zašijeme nebo spíchneme jehlami nebo párátky. Připravené maso potřeme rozpuštěným máslem a necháme několik minut odležet. V nádobě rozehřejeme olej a připravené maso v něm po všech stranách opečeme. Potom ho osolíme, opepříme a přidáme všechnu zeleninu, kterou jsme předtím očistili a nakrájeli. Podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí a  pomalu dusíme doměkka. To trvá podle druhu a stáří masa 1-1 ½ hodiny, někdy i více. Během dušení maso několikrát obrátíme a podle potřeby podléváme vývarem. Před dokončením maso několik minut zapečeme ve vyhřáté troubě. Pečeme bez poklice při 200°C. Měkké maso vyjmeme. Zeleninu prolisujeme a dáme zpět do vydušené šťávy, zjemníme malým kouskem másla a velmi krátce povaříme. Maso nakrájíme přes vlákna na porce a podáváme s připravenou omáčkou.

 

Příloha: opečené brambory, vařené brambory, hranolky, dušená rýže, vařená pohanka, čerstvá zelenina  

 

6 – 8 osob porcí Celková doba přípravy: cca 2 hodiny