Šťavnaté vepřové kotlety

27.10.2023 09:13

Suroviny:

4 vepřové kotlety s kostí po cca 200 g

Na marinádu:

2 žloutky

2 PL oleje

sůl, mletý pepř

oblíbené sušené bylinky (bazalka, směs italských nebo francouzských bylinek, bylinkové máslo, ….)

2 PL worcesterské omáčky

 

trochu polohrubé mouky na obalení

olej na smažení

 

Postup:

Žloutky, olej, worcesterskou omáčku a všechno koření smícháme. Kotlety otřeme vlhkým ubrouskem, lehce je naklepeme, osolíme a potřeme je připravenou směsí. V chladu je necháme alespoň hodinu proležet, klidně však přes noc. Čím déle, tím lépe. Potom je posypeme polohrubou moukou nebo je v ní obalíme a v rozpáleném oleji je opékáme po obou stranách dozlatova. Neopékáme příliš prudce, aby se dobře propekly. Opečené vyjmeme, rozdělíme na talíře a podáváme.

Přílohy: brambory v různých úpravách, zeleninová obloha, saláty.

 

Celková doba přípravy cca 30 minut (bez doby potřebné k proležení masa)

4 porce

 

O kotletách se říká, že je jejich maso suché. Myslím si, že to není tak docela pravda, stačí zvolit správný postup při jejich přípravě a pak získáme lahodný šťavnatý pokrm, ke kterému se budeme rádi vracet. Navíc je toto jídlo velmi rychlé, nezabere nám příliš času a v servírování můžeme předvést svoji nápaditost a kreativitu.