Šťavnaté vepřové kotlety
Suroviny:
4 vepřové kotlety s kostí po cca 200 g
Na marinádu:
2 žloutky
2 PL oleje
sůl, mletý pepř
oblíbené sušené bylinky (bazalka, směs italských nebo francouzských bylinek, bylinkové máslo, ….)
2 PL worcesterské omáčky
trochu polohrubé mouky na obalení
olej na smažení
Postup:
Žloutky, olej, worcesterskou omáčku a všechno koření smícháme. Kotlety otřeme vlhkým ubrouskem, lehce je naklepeme, osolíme a potřeme je připravenou směsí. V chladu je necháme alespoň hodinu proležet, klidně však přes noc. Čím déle, tím lépe. Potom je posypeme polohrubou moukou nebo je v ní obalíme a v rozpáleném oleji je opékáme po obou stranách dozlatova. Neopékáme příliš prudce, aby se dobře propekly. Opečené vyjmeme, rozdělíme na talíře a podáváme.
Přílohy: brambory v různých úpravách, zeleninová obloha, saláty.
Celková doba přípravy cca 30 minut (bez doby potřebné k proležení masa)
4 porce
O kotletách se říká, že je jejich maso suché. Myslím si, že to není tak docela pravda, stačí zvolit správný postup při jejich přípravě a pak získáme lahodný šťavnatý pokrm, ke kterému se budeme rádi vracet. Navíc je toto jídlo velmi rychlé, nezabere nám příliš času a v servírování můžeme předvést svoji nápaditost a kreativitu.