Šťavnaté řízky bez smažení
Suroviny:
600 g masa na řízky (vepřové, krůtí, kuřecí, králičí, telecí)
50 g másla
200 ml sladké smetany – šlehačky
sůl
Na trojobal:
polohrubá nebo hladká mouka
vejce
strouhanka
Postup:
Plátky masa naklepeme, osolíme a obalíme v trojobalu. To znamená, že je nejdříve obalíme v mouce, potom v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Pekáč nebo zapékací misku vymažeme máslem a těsně vedle sebe, nikoliv na sebe, nakládáme obalené maso. Zalijeme smetanou, přiklopíme poklicí a v horké troubě pečeme při 170°C cca 25 minut (podle zvoleného masa). Potom poklici sundáme a dopékáme cca 15 minut do zlatavého zabarvení.
Podáváme s bramborami v různých úpravách, se saláty z čerstvé nebo sterilované zeleniny nebo jenom s pečivem.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
4 porce
Šťavnaté a lahodné řízky bez smažení, to je dnešní recept. U takto upraveného masa nebudeme konzumovat přepálené tuky, ale na druhé straně ani nepoznáme, že nejde o smažené řízky. Takto připravené chutnají jako v klasické úpravě, tedy smažené. Navíc jsou tyto mnohem šťavnatější, jemnější, podle mého soudu – dokonalé. Samozřejmě, že záleží na druhu masa, na zvoleném zdroji pečení a také na tom, jakou zvolíme přílohu. Když řízky, tak pokud možno bramborový salát. Tak je to u nás. Ale každý to má jinak, každý má v oblibě něco jiného.
Malá poznámka na závěr: s velkým úspěchem lze při přípravě použít remosku.