Staromaďarský tokáň

31.07.2014 12:43

Suroviny:

250 g zadního hovězího masa

250 g vepřového plecka

250 g telecího masa z krku

2 - 3 cibule

mletá paprika

mletý pepř

70 g uzené slaniny

2 lžíce sádla

4 rajčata

3 papriky

vývar

sůl

1-2 lžíce hladké mouky

300 ml smetany.

 

Postup:

V kastrole necháme „vylít“ slaninu, nakrájenou na drobné kostičky. Přidáme sádlo a zpěníme na něm nakrájenou cibuli. V tomto základu orestujeme na kostky nakrájené hovězí maso. Na mírném ohni dusíme asi 30 minut. Pak přidáme nakrájené vepřové maso a dále dusíme 20 minut. Naposledy přidáme nakrájené telecí maso. Osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou. Promícháme, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme na proužky nakrájené očištěné papriky a sloupnutá rajčata, nakrájená na kolečka a povaříme 7 minut. Na závěr zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku. Krátce povaříme a podáváme. Podle odborníků je takto připravený tokáň jeden z nejlepších národních pokrmů.

 

Příloha: vařená nebo dušená tarhoňa, vařené brambory, dušená rýže,…

 

Celková doba přípravy cca 2 – 2 ½ hod.

6 – 8 porcí