Staromaďarský tokáň
Suroviny:
250 g zadního hovězího masa
250 g vepřového plecka
250 g telecího masa z krku
2 - 3 cibule
mletá paprika
mletý pepř
70 g uzené slaniny
2 lžíce sádla
4 rajčata
3 papriky
vývar
sůl
1-2 lžíce hladké mouky
300 ml smetany.
Postup:
V kastrole necháme „vylít“ slaninu, nakrájenou na drobné kostičky. Přidáme sádlo a zpěníme na něm nakrájenou cibuli. V tomto základu orestujeme na kostky nakrájené hovězí maso. Na mírném ohni dusíme asi 30 minut. Pak přidáme nakrájené vepřové maso a dále dusíme 20 minut. Naposledy přidáme nakrájené telecí maso. Osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou. Promícháme, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme na proužky nakrájené očištěné papriky a sloupnutá rajčata, nakrájená na kolečka a povaříme 7 minut. Na závěr zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku. Krátce povaříme a podáváme. Podle odborníků je takto připravený tokáň jeden z nejlepších národních pokrmů.
Příloha: vařená nebo dušená tarhoňa, vařené brambory, dušená rýže,…
Celková doba přípravy cca 2 – 2 ½ hod.
6 – 8 porcí