Starodávný štrúdl podle paní tchyně
Suroviny:
300 g polohrubé mouky
20 g droždí
100 g másla nebo sádla
100 – 150 ml mléka
1 lžíce cukru
1 vejce
sůl
Na náplň:
cca 1 kg jablek
citrónová kůra a šťáva z jednoho citronu
2 – 4 polévkové lžíce krystalového cukru (podle chuti a sladkosti jablek)
2 lžičky mleté skořice
50 g v rumu naložených rozinek
50 g jader vlašských ořechů
1 vejce na potření
30 g mandlových lupínků na posypání (lze vynechat)
Postup:
Vlažné mléko osladíme a necháme v něm vzejít droždí. Do mísy nasypeme mouku, přidáme, vejce, rozpuštěný tuk, sůl a mléko s droždím. Vypracujeme pevné těsto, které vložíme do dostatečně velkého igelitového sáčku a pevně uzavřeme na uzlík tak, aby bylo v sáčku dostatek místa na kynutí těsta. Takto připravené těsto vložíme do nádoby se studenou vodou a necháme ½ hodiny kynout. Než těsto vykyne, připravíme si jablka. Nejprve je oloupeme a nastrouháme nebo nakrájíme na malé kostičky či plátky. Ihned je pokapeme citronovou šťávou a promícháme s cukrem, skořicí, citronovou kůrou, rozinkami a ořechy. Vykynuté těsto vyjmeme z vody a ze sáčku. Vnikla-li k těstu voda, což se může stát a není to na škodu, tak ho osušíme a rozdělíme na dva stejné díly. Na pomoučeném vále z každého dílu vyválíme placku, kterou poklademe připravenou jablečnou náplní a zavineme. Potřeme je rozšlehaným vejcem, eventuelně posypeme mandlovými lupínky a ve středně předehřáté troubě pečeme při 160°C cca 30 minut. Prochladlé záviny nakrájíme a pocukrujeme.
Celková doba přípravy 2 hodiny
2 záviny
Těsto na tento závin je zajímavé tím, že kyne pod vodou. Je to velmi starý recept, který jsem zdědila po své paní tchyni, která byla vynikající kuchařkou.
Místo jablek můžeme záviny připravit s jiným ovocem (švestky, višně, borůvky,…) nebo s tvarohovou či makovou náplní.