Srnčí plec se šípkovou omáčkou
Suroviny:
1 kg srnčí plece
50 g slaniny
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
1 lžíce sádla
1 lžíce divokého koření (nové koření, pepř, jalovčinky, tymián, bobkový list)
vývar
150 g šípkové zavařeniny
50 ml červeného vína
1 citrón
sůl
Postup:
Odblaněné maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme slaninou, nakrájenou na klínky. Sádlo rozpálíme a připravené maso ze všech stran opečeme. Potom osolíme, přidáme koření, očištěnou nakrájenou zeleninu a cibuli, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a podle potřeby přiléváme vývar. Měkké maso na chvíli necháme zapéct v rozpálené troubě, aby získalo pěkné zabarvení. Zeleninu prolisujeme, zalijeme vínem, přidáme šípkovou zavařeninu a krátce povaříme. Na závěr ochutíme citrónovou šťávou. Maso nakrájíme a podáváme přelité omáčkou.
Příloha: karlovarský knedlík, žemlový knedlík, jemné bramborové nebo kynuté knedlíky, noky
Celková doby přípravy 2–3 hodiny (podle stáří masa)
6 porcí
V tomto podzimním čase se na našich stolech častěji objevuje zvěřina. Připravila jsem klasický pokrm české kuchyně, srnčí plec se šípkovou omáčkou. Jako přílohu jsem zvolila karlovarský knedlík a byla to vynikající volba. Někdy si tento jemný knedlík můžeme v naší relaci také připravit.
Stejný poměr surovin, které jsou v receptu uvedeny, lze použít i na maso z divočáka. Má to však jedno úskalí. Při jeho použití může totiž v leckteré domácnosti vzniknout problém. Stejný, jako v již kultovním filmu Slavnosti sněženek, zda ho připravit se šípkovou nebo se zelím? Doporučuji jednou tak, podruhé onak.