Srnčí hřbet s brusinkovým přelivem podle paní Mirky

29.11.2012 23:04

 

Suroviny:

1000 g srnčího hřbetu

cca 100 g slaniny

1 polévková lžíce divokého koření (mletý pepř a jalovec, tlučený bobkový list)

60 g vlahého másla na potření

50 g másla nebo oleje na pečení

trochu vývaru

sůl

500 g brusinkového džemu (kompotu)

100 ml červeného suchého vína

1 lžíce krystalového cukru

 

Postup:

Odblaněný a očištěný srnčí hřbet protáhneme slaninou, pokapeme vlahým máslem a necháme cca 2 dny uležet. Potom jej osolíme a posypeme divokým koření. V nádobě rozehřejeme máslo nebo olej a srnčí hřbet zprudka opečeme s každé strany. Pak mírně podlijeme vývarem, vložíme do trouby a pečeme při 200°C cca 50 minut. Během pečení poléváme maso vypečenou šťávou, obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme, vykostíme, nakrájíme na porce a uložíme na teplé místo. Vypečenou šťávu přelijeme do kastrolu, přidáme k ní brusinkový džem, víno a cukr, promícháme

a 5 minut povaříme. Maso urovnáme na teplou mísu, přelijeme brusinkami a podáváme.

Vhodnou přílohou jsou noky, pečené nebo smažené brambory, šťouchané brambory, bramborová kaše

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ - 2 hodiny

 

Pro 6 osob