Špenátový nákyp

27.01.2017 23:22

Suroviny:

400 g širokých nudlí

200 g šunky, uzeného masa nebo uzeniny

350 g listového špenátu (mražený nebo čerstvý)

1 konzerva sterilovaných žampiónů (170 g)

200 g strouhaného eidamu

1 cibule

1 – 2 stroužky česneku

1 menší cibule

1 vejce

máslo, mletý pepř, sůl

Postup:

Nudle uvaříme, scedíme a promícháme je s nakrájenou šunkou, masem či uzeninou. Rozestřeme do máslem vymazaného pekáče nebo zapékací misky. Těstoviny poklademe plátky sterilovaných žampiónů, ze kterých jsme slili nálev. Na žampióny navrstvíme špenát, povrch bohatě posypeme strouhaným sýrem, poklademe tenkými plátky tuhého másla a ve středně vyhřáté troubě prudce zapečeme. Pečeme cca 20 minut při cca 200 °C do zlatavého zabarvení. Hotový nákyp necháme trochu prochladnout a pak ho rozdělíme na porce. Podáváme s čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.

Příprava špenátu:

Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme mražený špenát a krátce podusíme. Osolíme, opepříme, ochutíme utřeným česnekem a zahustíme žloutkem nebo celým vejcem. Použijeme-li špenát čerstvý, před vařením ho spaříme vařící vodou, ostatní postup je stejný.

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina

4 porce

 

Oblíbené těstoviny v kombinaci se špenátem, to se velmi dobře rýmuje. Když jsem poprvé tento nákyp ochutnala, hned jsem věděla, že bude patřit do našeho jídelníčku. Do těstovin se dají využít různé zbytky pečení, salámu, slaniny a podobně. Pokrm je přiměřeně sytý, není časově ani finančně příliš náročný a špenát si v něm zahraje velmi chutnou roli. Za inspiraci děkuji mé kamarádce Jiřce, u které jsem tuto dobrotu jedla poprvé.