Špenátová polévka
Suroviny:
350 g mraženého špenátového protlaku
1 cibule
50 g másla
30 g hladké mouky
100 ml mléka
1 vejce
1 l vývaru
sůl
Postup:
Oloupanou cibuli nakrájíme a na másle ji necháme zesklovatět. Pak zasypeme moukou, a připravíme světlou cibulovou jíšku. Za stálého míchání přilijeme vývar, mléko a nerozmražený špenátový protlak, osolíme a pod pokličkou pomalu vaříme zhruba 30 minut. Do hotové polévky slabým praménkem zavaříme vajíčko tak, aby se srazilo na drobné kousky. To docílíme tím, že polévkou nemícháme, dokud vajíčko není sražené.
Celková doba přípravy 50 minut
4 – 6 porcí
I když tato polévka nevypadá úplně lákavě a už jen při jejím názvu se nám mohou vybavit školní jídelny, nedejme se odradit. Její chuť a výživové hodnoty nás přesvědčí o tom, že se jistě stane součástí našich jídelníčků. Určitě bychom ji měli vyzkoušet na „ZELENÝ ČTVRTEK.“