Španělská bramborová tortilla

20.08.2021 09:22

Suroviny:

4 středně velké brambory

3 různobarevné papriky

1 středně velká cibule

1 – 2 stroužky česneku

½ pórku

1 lžíce másla

100g uzeného masa

100g pikantní klobásy

3 vejce

100 ml sladké smetany (stačí 12%)

mletý pepř

sůl

petrželka

 

Postup:

Syrové brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky 3-4 mm silné. Omytý pórek, oloupanou cibuli, česnek a klobásu nakrájíme na plátky, uzené maso na nudličky. Na másle orestujeme cibuli, přidáme nakrájený česnek a nakrájené brambory a pod poklicí chvilku podusíme. Poté přidáme uzené maso a klobásu, očištěné, omyté a na proužky nakrájené papriky, připravený pórek, osolíme, opepříme a dusíme cca 5 minut. Potom pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozšlehali vejce. Mírně osolíme a pod poklicí pečeme tak dlouho než vejce ztuhnou. Můžeme též zapékat v troubě, ale v tom případě bez poklice. Před podáváním rozdělíme na porce a posypeme nakrájenou petrželkou. Tortilla dobře chutná i studená.

 

Příloha: čerstvá nebo sterilovaná zelenina

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina

2 porce

 

Na bramborovou tortillu existuje řada receptů. Některé používají větší množství tuku, jiné zase více vajec.

Tortillu můžeme však upravit také na vegetariánský způsob, tím, že vynecháme maso a uzeninu a do vaječné směsi můžeme přidat nastrouhaný sýr.  Kromě petrželky lze použít i jiné bylinky, například čerstvý tymián.

Recept na tuto tortillu jsem před mnoha lety získala od desetiletého španělského chlapce, který ji dokázal bravurně připravit. Dnes už z něj bude jistě dospělý muž a možná tortillu připravuje stejně. Kdo ví?