Španělská bramborová tortilla
Suroviny:
4 středně velké brambory
3 různobarevné papriky
1 středně velká cibule
1 – 2 stroužky česneku
½ pórku
1 lžíce másla
100g uzeného masa
100g pikantní klobásy
3 vejce
100 ml sladké smetany (stačí 12%)
mletý pepř
sůl
petrželka
Postup:
Syrové brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky 3-4 mm silné. Omytý pórek, oloupanou cibuli, česnek a klobásu nakrájíme na plátky, uzené maso na nudličky. Na másle orestujeme cibuli, přidáme nakrájený česnek a nakrájené brambory a pod poklicí chvilku podusíme. Poté přidáme uzené maso a klobásu, očištěné, omyté a na proužky nakrájené papriky, připravený pórek, osolíme, opepříme a dusíme cca 5 minut. Potom pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozšlehali vejce. Mírně osolíme a pod poklicí pečeme tak dlouho než vejce ztuhnou. Můžeme též zapékat v troubě, ale v tom případě bez poklice. Před podáváním rozdělíme na porce a posypeme nakrájenou petrželkou. Tortilla dobře chutná i studená.
Příloha: čerstvá nebo sterilovaná zelenina
Celková doba přípravy cca 1 hodina
2 porce
Na bramborovou tortillu existuje řada receptů. Některé používají větší množství tuku, jiné zase více vajec.
Tortillu můžeme však upravit také na vegetariánský způsob, tím, že vynecháme maso a uzeninu a do vaječné směsi můžeme přidat nastrouhaný sýr. Kromě petrželky lze použít i jiné bylinky, například čerstvý tymián.
Recept na tuto tortillu jsem před mnoha lety získala od desetiletého španělského chlapce, který ji dokázal bravurně připravit. Dnes už z něj bude jistě dospělý muž a možná tortillu připravuje stejně. Kdo ví?