Špagety se sušenými rajčaty
Suroviny:
500 g špaget
100 g na tenké plátky nakrájené slaniny
100 g sušených rajčat naložených v oleji
1 menší čerstvá červená paprika (kapie)
1 – 2 feferonky (podle chuti)
5 stroužků česneku (i více)
50 g nastrouhaného sýra parmezánského typu
4 lžíce na másle osmažené strouhanky
2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1KL sušeného
svazek petrželky
olivový olej
sůl
Postup:
Do vařící osolené vody vložíme tymián a špagety, které podle návodu uvaříme
al dente. Na pánvi opečeme plátky slaniny a opečené odložíme stranou. Do vypečeného tuku dáme nakrájená rajčata, jemné proužky kapie a pálivé papričky a orestujeme. Nakonec přidáme na plátky nakrájený česnek. Podlijeme malým množstvím vody, ve které se vařily špagety a krátce povaříme. Uvařené těstoviny slijeme, necháme okapat, odstraníme tymián a vložíme je do připraveného základu z rajčat, česneku, feferonek a papriky. Přidáme část osmažené strouhanky, část nastrouhaného sýra a nakrájenou petrželku. Zakápneme olejem, promícháme, podle potřeby dosolíme. Každou porci posypeme zbylou osmaženou strouhankou a sýrem a obložíme plátky opečené slaniny.
Podáváme se saláty z čerstvé zeleniny.
Celková doba přípravy cca 30 minut
4 – 6 porcí
Dnešní recept je tak trochu variací na špagety aglio olio. Osmažená strouhanka dodá pokrmu nevšední chuť. Tím, že jí nedáme příliš mnoho, je opravdu jen takovým ozvláštněním. Podle mých zkušeností je lepší sýr nakrouhat na hoblinky, jeho chuť je potom intenzivnější, než když je najemno nastrouhaný.
Dnešním receptem jsme se již přiblížili k létu, k cestování a k dovolenkovým receptům.