Špagety podle paní Sovičové
Suroviny:
500 g suchých špaget
1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě o hmotnosti cca 180 g
1 cibule
1 stroužek česneku
3 lžíce oleje
5 lžic mléka
1 lžička sladké mleté papriky
70 g rajčatového protlaku
1 snítka čerstvého nebo 1 lžička sušeného oregana
200 ml zakysané smetany
sůl
Postup:
Špagety uvaříme podle návodu a než se uvaří, stačíme připravit tuňákovou omáčku:
Cibuli a česnek nadrobno nasekáme a na oleji krátce opražíme. Cibule ani česnek nesmí zhnědnout. Přidáme tuňáka, promícháme a přilijeme mléko. Jakmile se mléko odpaří, přidáme rajčatový protlak, mletou papriku a oregano. Chvilku necháme povařit. Nakonec, je-li potřeba, dosolíme a vmícháme zakysanou smetanu. Dál nevaříme. Podáváme s vařenými špagetami, doplněné saláty z čerstvé nebo sterilované zeleniny.
Celková doba přípravy do 30 minut
4 porce
Možná vás napadne, jakým expertem na gastronomii je paní Sovičová. Že jste o ní ještě neslyšeli?
Je to normální ženská, Slovinka, sousedka mojí celoživotní kamarádky z Radizelu. Obě dvě, jak moje kamarádka, tak paní Sovičová, jsou vynikající kuchařky. A tak jistě nemusím popisovat, o čem nejvíce hovoříme, když se všechny tři setkáme. Nové recepty probíráme u kafíčka. Většinou s našimi českými vykládanými koláči, které jsou tam neznámé, ale u mých přátel velmi oblíbené a u jejich slovinské potici, jejíž příprava vyžaduje nemalou kuchařskou zručnost. Možná bychom si ji v naší relaci mohli také někdy připravit.