Špagety podle paní Sovičové

28.01.2022 09:01

Suroviny:

500 g suchých špaget

1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě o hmotnosti cca 180 g

1 cibule

1 stroužek česneku

3 lžíce oleje

5 lžic mléka

1 lžička sladké mleté papriky

70 g rajčatového protlaku

1 snítka čerstvého nebo 1 lžička sušeného oregana

200 ml zakysané smetany

sůl

 

Postup:

Špagety uvaříme podle návodu a než se uvaří, stačíme připravit tuňákovou omáčku:

Cibuli a česnek nadrobno nasekáme a na oleji krátce opražíme. Cibule ani česnek nesmí zhnědnout. Přidáme tuňáka, promícháme a přilijeme mléko. Jakmile se mléko odpaří, přidáme rajčatový protlak, mletou papriku a oregano. Chvilku necháme povařit. Nakonec, je-li potřeba, dosolíme a vmícháme zakysanou smetanu. Dál nevaříme. Podáváme s vařenými špagetami, doplněné saláty z čerstvé nebo sterilované zeleniny.

 

Celková doba přípravy do 30 minut

4 porce

 

Možná vás napadne, jakým expertem na gastronomii je paní Sovičová. Že jste o ní ještě neslyšeli?

Je to normální ženská, Slovinka, sousedka mojí celoživotní kamarádky z Radizelu. Obě dvě, jak moje kamarádka, tak paní Sovičová, jsou vynikající kuchařky. A tak jistě nemusím popisovat, o čem nejvíce hovoříme, když se všechny tři setkáme. Nové recepty probíráme u kafíčka. Většinou s našimi českými vykládanými koláči, které jsou tam neznámé, ale u mých přátel velmi oblíbené a u jejich slovinské potici, jejíž příprava vyžaduje nemalou kuchařskou zručnost. Možná bychom si ji v naší relaci mohli také někdy připravit.