Šoulet s pečenými husími stehny
Suroviny:
4 husí stehna
1 lžíce husího sádla (oleje, vepřového sádla)
2 větší cibule
5 stroužků česneku
mletý pepř
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mleté pálivé papriky
1 lžíce mleté sladké papriky
trochu hovězího vývaru
sůl
Na šoulet:
300g suchých bílých fazolí
200 g krup
1 velká cibule
3 lžíce oleje
4 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
mletý pepř
sůl
Postup:
Přebrané a vyprané fazole zalijeme vodou a necháme několik hodin nabobtnat. Potom dolijeme vodu a pomalu vaříme, až jsou fazole měkké. Stejným způsobem uvaříme kroupy. Z měkkých fazolí slijeme vodu a na sítu je necháme okapat. Měkké kroupy propláchneme vodou a také je necháme okapat. Na 2lžících oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme fazole smíchané s kroupami, utřený česnek, koření, zbytek oleje, lehce promícháme, podle potřeby dosolíme.
Husí stehna opečeme v husím sádle, přidáme nakrájené cibule, utřený česnek, osolíme a okořeníme. Podlijeme vývarem a v troubě dusíme, až je maso měkké. Připravený šoulet dáme do vymaštěného pekáče, poklademe husími stehny a přelijeme šťávou z dušených stehen. V předehřáté troubě při 200 °C krátce zapečeme.
Příloha: salát z kysaného zelí
Celková doba přípravy cca hodiny
4 – 6 porcí
V naší relaci jsme si již několikrát připravovali husu. Dnešní recept je trochu jiný, husí stehna budeme připravovat se šouletem, což je výborná kombinace. Také koření, které při pečení husy použijeme je jiné, než jen sůl a kmín. Myslím, že nevadí, když někdy trochu uskočíme z vžitých tradic podávat jen husu se zelím a knedlíkem. A propos, zelí v našem receptu nebude chybět, můžeme ho podávat ve formě salátu.
A proč vlastně ke svatému Martinu patří husy? Legenda říká, že svatý Martin byl velice skromný. Nechtěl přijmout hodnost biskupa, a proto se schoval před vyslanci, kteří mu zprávu o zvolení nesli, mezi hejno hus. Ty jej však svým silným kejháním prozradily. Podle jiného výkladu prý husy svým hejháním Martina při kázání tak rušily, že je za to odsoudil, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči. Legendu, která se nám víc líbí, si můžeme vybrat sami. Ať tak nebo tak, přeji dobrou chuť u této lahůdky. Při přípitku nezapomeňte na Svatomartinské víno.