Šmigrustovka – velikonoční polévka

04.04.2025 09:27

Suroviny:

 

300 g uzeného masa (krkovice, libový bůček, rolovaná plec)

2 nožičky pikantní paprikové klobásy

200 ml smetany ke šlehání

cca 2 – 3 lžíce hladké mouky

4 vejce vařená natvrdo

strouhaný křen, množství podle chuti

pažitka nebo nať lahůdkové cibulky

sůl

 

Postup:

 

Uzené maso uvaříme v cca 1 – 1 ½ litru vody. Měkké vyjmeme a nakrájíme na kostičky. Klobásu nakrájíme na kolečka, vložíme do vývaru a krátce povaříme, poté přidáme nakrájené maso a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku. Krátce povaříme, podle chuti dosolíme. Před podáváním vložíme do každého talíře rozpůlené vařené vejce, zasypene čerstvě nastrouhaným křenem a dozdobíme nakrájenou pažitkou či naťovou cibulkou.

 

Celková doba přípravy 1 – 1 ½ hodiny

4 porce

 

Velikonoce se blíží mílovými kroky. Mazance, nádivku, beránka, to jsme si v naší relaci připravovali již několikrát. Letos bude změna.

Objevila jsem totiž moc dobrou velikonoční polévku šmigrustovku, kterou jsem vůbec neznala. Její název, jak jsem se dozvěděla, je od slova šmigrus, což na Moravě znamená lidový velikonoční zvyk šlehání pomlázkou. Takže dnešní recept pochází z Moravy.

 


Tvorba webových stránek zdarma Webnode