Šmigrustovka – velikonoční polévka
Suroviny:
300 g uzeného masa (krkovice, libový bůček, rolovaná plec)
2 nožičky pikantní paprikové klobásy
200 ml smetany ke šlehání
cca 2 – 3 lžíce hladké mouky
4 vejce vařená natvrdo
strouhaný křen, množství podle chuti
pažitka nebo nať lahůdkové cibulky
sůl
Postup:
Uzené maso uvaříme v cca 1 – 1 ½ litru vody. Měkké vyjmeme a nakrájíme na kostičky. Klobásu nakrájíme na kolečka, vložíme do vývaru a krátce povaříme, poté přidáme nakrájené maso a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku. Krátce povaříme, podle chuti dosolíme. Před podáváním vložíme do každého talíře rozpůlené vařené vejce, zasypene čerstvě nastrouhaným křenem a dozdobíme nakrájenou pažitkou či naťovou cibulkou.
Celková doba přípravy 1 – 1 ½ hodiny
4 porce
Velikonoce se blíží mílovými kroky. Mazance, nádivku, beránka, to jsme si v naší relaci připravovali již několikrát. Letos bude změna.
Objevila jsem totiž moc dobrou velikonoční polévku šmigrustovku, kterou jsem vůbec neznala. Její název, jak jsem se dozvěděla, je od slova šmigrus, což na Moravě znamená lidový velikonoční zvyk šlehání pomlázkou. Takže dnešní recept pochází z Moravy.