Smetanový dort s rybízem
Suroviny:
Na těsto:
250 g dětských piškotů
1 bílek
100 g másla
Na náplň:
200 g očištěného rybízu
250 g sýra mascarpone
150 g měkkého tvarohu
80 g cukru
1 vejce
1 žloutek
300 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
Postup:
Piškoty rozemeleme nebo rozválíme na strouhanku, přidáme k nim bílek a rozpuštěné vlahé máslo. Na dno dortové formy, vyložené pečícím papírem, rovnoměrně vmačkáme připravenou hmotu. (Nejde o kompaktní těsto, ale velmi dobře drží pohromadě, když se do formy vmačká.)
Vejce, žloutek a cukr vyšleháme do pěny. Tvaroh a mascarpone smícháme, přidáme vaječnou směs a dobře promícháme.
Těsto v dortové formě rovnoměrně posypeme bobulkami červeného rybízu, přelijeme tvarohovou směsí, povrch urovnáme a dáme do středně vyhřáté trouby. Pečeme cca 40 minut při 160°C.
Upečený dort necháme dostatečně vychladnout. Pak odstraníme z formy obruč a celý povrch dortu potřeme dotuha ušlehanou šlehačkou, do které jsme zašlehali vanilkový cukr. Podle vlastní fantazie ozdobíme.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
10 – 12 ks
Červený rybíz dozrává od poloviny června do konce srpna. Z plodů můžeme připravit kompoty, marmelády, džemy, sirupy nebo víno. S velmi dobrým efektem můžeme bobule rybízu zamrazit a v zimě použít jako rybíz čerstvý. Červený rybíz obsahuje kyseliny a kromě toho také vitamin C a vlákninu.