Smetanový dort s rybízem

30.07.2015 17:28

Suroviny:

Na těsto:

250 g dětských piškotů

1 bílek

100 g másla

Na náplň:

200 g očištěného rybízu

250 g sýra mascarpone

150 g měkkého tvarohu

80 g cukru

1 vejce

1 žloutek

300 ml smetany ke šlehání

1 vanilkový cukr

 

Postup:

Piškoty rozemeleme nebo rozválíme na strouhanku, přidáme k nim bílek a rozpuštěné vlahé máslo. Na dno dortové formy, vyložené pečícím papírem, rovnoměrně vmačkáme připravenou hmotu. (Nejde o kompaktní těsto, ale velmi dobře drží pohromadě, když se do formy vmačká.)

Vejce, žloutek a cukr vyšleháme do pěny. Tvaroh a mascarpone smícháme, přidáme vaječnou směs a dobře promícháme.

Těsto v dortové formě rovnoměrně posypeme bobulkami červeného rybízu, přelijeme tvarohovou směsí, povrch urovnáme a dáme do středně vyhřáté trouby. Pečeme cca 40 minut při 160°C.

Upečený dort necháme dostatečně vychladnout. Pak odstraníme z formy obruč a celý povrch dortu potřeme dotuha ušlehanou šlehačkou, do které jsme zašlehali vanilkový cukr. Podle vlastní fantazie ozdobíme.

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina

10 – 12 ks

 

Červený rybíz dozrává od poloviny června do konce srpna.  Z plodů můžeme připravit kompoty, marmelády, džemy, sirupy nebo víno. S velmi dobrým efektem můžeme bobule rybízu zamrazit a v zimě použít jako rybíz čerstvý. Červený rybíz obsahuje kyseliny a kromě toho také vitamin C a vlákninu.