Smetanová houbová omáčka

16.09.2022 09:32

Suroviny:

500 g čerstvých hub (nejlepší jsou pravé hříbky)

1 lžička sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého

1 bobkový list

5 kuliček nového koření

5 kuliček pepře

1 cibule

1 lžíce másla

200 ml smetany

sůl, ocet podle chuti

cca 4 lžíce hladké mouky

400 – 500 ml hovězího vývaru (v krajním případě můžeme použít vodu)

 

Postup:

Očištěné houby nakrájíme na plátky, podlijeme několika lžícemi vody a dusíme doměkka. Zvlášť svaříme v troše osolené vody (cca 1 dl) všechno koření a ocet.

V kastrolu rozehřejeme máslo a zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli. Pak přidáme měkké houby, přilijeme macerát z koření, hovězí vývar a přivedeme k varu. Povaříme cca 5 minut. Poté zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku a podle chuti osolíme a okyselíme. Na mírném ohni povaříme ještě asi 5 - 7 minut. Podáváme s kynutým nebo houskovým knedlíkem, event. s vařeným hovězím masem, vařenými vejci apod. Před podáváním můžeme ozdobit petrželkou nebo čerstvým tymiánem.

 

Celková doba přípravy cca 35 minut

4 porce

Už rostou a houbařům nastaly žně. A tak ze všech domácností voní smaženice, houbové řízky, houbové polévky a omáčky. Sušičky vesele vrní a všichni, kdož přišli do styku s houbami, chodí se zahnědlými prsty, protože barvu s kloboučků hub jen těžko smýváme. Dneska si připravíme asi jeden z nejznámějších houbových receptů, které znám. Houbovou omáčku. V každé rodině se připravuje jinak a jistě nebude od věci, či od chuti, seznámit se s dnešním receptem. Za zkoušku jistě stojí.

Na závěr jedna poznámka: maso do houbové omáčky není ani třeba, vždyť houby, to je maso lesa.

Na úplný závěr malá rada: hnědou „houbovou“ barvu z rukou nejlépe dostaneme citrónovou šťávou.

Dobrou chuť a houbaření zdar!!!