Smažené kosmatice
Suroviny:
6 květů černého bezu (s malou stopkou)
2vejce
1 polévková lžíce oleje
150 g polohrubé mouky
200 ml vlažného mléka
½ kávové lžičky soli
olej na smažení
Postup:
Květy černého bezu opláchneme ve studené vodě, necháme je okapat a ještě je osušíme v papírové utěrce. Do mísy rozklepneme vajíčka, přidáme olej a metlou našleháme. Pak přidáme mléko, mouku, sůl a vše dobře promícháme. Vznikne hustě tekoucí těstíčko. Osušené květy černého bezu ponoříme do těstíčka tak, aby se celé květy těstem namočily. Je lepší ponechat na květech kousek stopky, která nám usnadní práci, poslouží jako malé držátko. Smažíme v rozpáleném tuku po obou stranách do zlatavého zbarvení.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a kompot.
Celková doba přípravy 30 minut
3 porce
Před heřmánkem smekni, před bezem si klekni. To je stará pravda našich předků. Proto si dneska připravíme jeden starý recept, který je dobře si alespoň jednou za sezónu připravit.
Kosmatice podáváme jako slané, ale jsou výborné také jako dezert, posypané moučkovým cukem nebo polité sirupem. Nejen chutné, ale i zdravé. Bez výčitek svědomí si můžeme i sladké kosmatice dopřát.