Slavnostní kuře s jablečnou oblohou
Suroviny:
4 ks kuřecích prsíček
3 lžíce oleje
sůl
50 g opražených mandlových lupínků
Na marinádu:
1 - 2 vejce
½ PL kukuřičného škrobu (maizena)
1 PL worcesterské omáčky
Na obložení:
2 nakyslá jablka
2 PL kari koření
1 PL másla
rybízová nebo brusinková marmeláda
Postup:
Očištěná kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme a naložíme do marinády, připravené našleháním vajec, kukuřičného škrobu a worcesterské omáčky. Maso necháme v chladu marinovat nejméně 1 hodinu, klidně však přes noc. V pánvi rozpálíme olej a připravené marinované maso v něm opečeme z každé strany do zlatova. Hotové pátky masa posypeme nasucho opraženými mandlovými lupínky a obložíme plátky podušených jablek, do jejichž středu dáme trochu marmelády.
Příprava jablek: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme je na cca 1 cm silné plátky, obalíme je v kari koření a v rozpuštěném másle je z obou stran asi 3 minuty podusíme.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, dušená nebo arabská rýže (rýže s nudlemi)
Celková doba přípravy cca 30 minut bez doby potřebné k marinování), 4 porce.
Dnes máme významný státní svátek a tak si připravíme svátečnější oběd, který nám však nezabere příliš času a ani nás moc ekonomicky nezatíží. V minulé relaci jsem slíbila recept, ve kterém budou hrát jablka důležitou roli a tak svůj slib plním. Musím na sebe prozradit, že nejsem velkým milovníkem kari koření. Výjimku však tvoří dnešní recept. Co se týká přílohy tak tam všemi deseti hlasuji pro arabskou rýži. Už jsme si ji také připravovali, ale možná bychom si mohli v některé relaci osvěžit recept na její přípravu.