Slané uzlíky

26.05.2016 09:01

Suroviny:

500 g hladké mouky

250 ml mléka

1 lžička cukru

42 g droždí

2 - 3 lžíce slunečnicových semínek

100 ml oleje

1 lžíce sádla

2 lžičky soli

 

1 vejce nebo mléko na potření

slunečnicová semínka na pospání

 

Postup:

Do vlažného mléka přidáme cukr a rozdrobíme droždí, které necháme vzejít. Mezi tím si v mikrovlnné troubě trochu nahřejeme mouku. Pak ji osolíme, přidáme olej, vlahé sádlo, slunečnicová semínka a mléko s droždím. Vypracujeme měkké těsto, které necháme na teplém místě vyknout. To potom rozdělíme na 20 – 24 dílů, ze kterých uválíme váleček a vytvoříme uzlík. Uzlíky položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě asi 10 minut kynout. Pak je pomažeme rozšlehaným vejcem nebo mlékem a posypeme semínky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při cca 170°C dozlatova.

Upečené necháme chvíli „vydýchat“, potom podáváme. Jednak jako přílohu nebo samostatně s máslem nebo jenom pro chuť - třeba k pivu.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

20 – 24

 

Použitím oleje v tomto těstě docílíme toho, že jsou uzlíky dlouho vláčné a od použitého sádla křehké.

 

K posypání můžeme použít nejen slunečnicová semena, nýbrž i semena sezamová, lněná nebo mák.