Slané oříškové hoblinky

17.12.2021 09:05

Suroviny:

200 g hladké mouky

100 g mletých lískových oříšků

50 g másla

50 g rostlinného tuku

5 g sušeného droždí

1 lžička soli

1 dl mléka nebo vody

 

Postup:

Ze všech surovin vypracujeme těsto. Droždí nenecháme kynout, mléko nebo voda nemusí být teplá, jak je to zvykem u kynutých těst. Necháme chvíli odležet. Pak těsto vyválíme na plát o tloušťce cca 2 - 3 mm a rádýlkem nebo nožem nakrájíme na různě dlouhé pruhy široké 1 – 1 ½ cm. Natočíme je na plechové trubičky a poměrně zprudka upečeme. Hotové necháme chvilku prochladnout, lépe se budou z trubiček sundávat a nebudou se lámat, jako když jsou horké, přímo vytažené z trouby. Kdo by si chtěl práci ještě více zjednodušit, může místo „hoblinek“ nakrájet nebo formičkou vykrájet těsto a vytvořit slané oříškové krekry.

Velice výborná varianta, která také stojí za vyzkoušení, místo oříšků přidáme do těsta mleté vlašské ořechy.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

 

Při přípravě dnešního receptu jsem si řekla, že už dost bylo sladkého pečiva, kterým býváme po pár dnech přesyceni. Vítanou změnou jsou nebo vlastně mohou být tyto slané hoblinky. Nejenom, že mají zajímavou dobrou chuť, ale vypadají velmi hezky, jejich vzhled přímo láká k ochutnání. K tomu sklenka dobrého vína či sklenice piva a vánoční rozjímání může začít. (Alkohol můžeme klidně nahradit i čajem.)