Slané oříškové hoblinky
Suroviny:
200 g hladké mouky
100 g mletých lískových oříšků
50 g másla
50 g rostlinného tuku
5 g sušeného droždí
1 lžička soli
1 dl mléka nebo vody
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Droždí nenecháme kynout, mléko nebo voda nemusí být teplá, jak je to zvykem u kynutých těst. Necháme chvíli odležet. Pak těsto vyválíme na plát o tloušťce cca 2 - 3 mm a rádýlkem nebo nožem nakrájíme na různě dlouhé pruhy široké 1 – 1 ½ cm. Natočíme je na plechové trubičky a poměrně zprudka upečeme. Hotové necháme chvilku prochladnout, lépe se budou z trubiček sundávat a nebudou se lámat, jako když jsou horké, přímo vytažené z trouby. Kdo by si chtěl práci ještě více zjednodušit, může místo „hoblinek“ nakrájet nebo formičkou vykrájet těsto a vytvořit slané oříškové krekry.
Velice výborná varianta, která také stojí za vyzkoušení, místo oříšků přidáme do těsta mleté vlašské ořechy.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
Při přípravě dnešního receptu jsem si řekla, že už dost bylo sladkého pečiva, kterým býváme po pár dnech přesyceni. Vítanou změnou jsou nebo vlastně mohou být tyto slané hoblinky. Nejenom, že mají zajímavou dobrou chuť, ale vypadají velmi hezky, jejich vzhled přímo láká k ochutnání. K tomu sklenka dobrého vína či sklenice piva a vánoční rozjímání může začít. (Alkohol můžeme klidně nahradit i čajem.)