Sladké bochánky se skořicí plněné krémem

24.05.2024 09:01

Suroviny:

Na těsto:

1 hrnek bílého jogurtu

½ hrnku oleje

10 g sušeného droždí

1 lžička soli

4 lžíce cukru

3 hrnky hladké mouky

1 žloutek

Na krém:

300 ml mléka

1 vanilkový puding

250 g mascrpone

200 ml šlehačky

4 – 5 lžic moučkového cukru

event. rum

Na drobenku:

90 g hrubé mouky

50 g másla

50 g cukru

1 - 2 lžičky mleté skořice

 

1 bílek na pomazání

 

Postup:

Jogurt smícháme s olejem a žloutkem, přidáme sůl a cukr.

Postupně přidáváme do mouky, promíchané s droždím. Zaděláme těsto, které necháme na teplém místě cca 40 minut odpočívat. 

Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme ho na cca 20 stejných dílků. Každý zakulatíme do tvaru bochánku nebo oválku, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 15 minut odpočinout. Potom každý kousek potřeme bílkem a posypeme drobenkou. Tu si připravíme tak, že mouku, cukr, skořici a změklé máslo důkladně promneme, až vznikne sypká drobenka, žmolenka či posypka, jak se jí také říká. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 170°C do zlatavého zabarvení. Vyhladké pečivo příčně rozkrojíme a naplníme krémem. Před podáváním necháme dobře vychladit.

Příprava krému: Do mléka rozkvedláme pudinkový prášek s částí cukru a do husta uvaříme. Pod fólií nebo poklicí necháme důkladně vystydnout. Mascarpone našleháme se zbylým cukrem, postupně přidáváme studený pudink a důkladně našleháme. Podle chuti můžeme přidat rum. Nakonec lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny (včetně kynutí)

 

Tento výborný moučník je jakousi obdobou tzv. pražského koláče. Toto těsto je však rychlejší, nemusí dlouho kynout a co se týká jeho měkkosti, v tom si s původním nezadá.Nakonec si můžeme ten pravý pražský někdy také společně připravit.