Sladké bochánky se skořicí plněné krémem
Suroviny:
Na těsto:
1 hrnek bílého jogurtu
½ hrnku oleje
10 g sušeného droždí
1 lžička soli
4 lžíce cukru
3 hrnky hladké mouky
1 žloutek
Na krém:
300 ml mléka
1 vanilkový puding
250 g mascrpone
200 ml šlehačky
4 – 5 lžic moučkového cukru
event. rum
Na drobenku:
90 g hrubé mouky
50 g másla
50 g cukru
1 - 2 lžičky mleté skořice
1 bílek na pomazání
Postup:
Jogurt smícháme s olejem a žloutkem, přidáme sůl a cukr.
Postupně přidáváme do mouky, promíchané s droždím. Zaděláme těsto, které necháme na teplém místě cca 40 minut odpočívat.
Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme ho na cca 20 stejných dílků. Každý zakulatíme do tvaru bochánku nebo oválku, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 15 minut odpočinout. Potom každý kousek potřeme bílkem a posypeme drobenkou. Tu si připravíme tak, že mouku, cukr, skořici a změklé máslo důkladně promneme, až vznikne sypká drobenka, žmolenka či posypka, jak se jí také říká. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 170°C do zlatavého zabarvení. Vyhladké pečivo příčně rozkrojíme a naplníme krémem. Před podáváním necháme dobře vychladit.
Příprava krému: Do mléka rozkvedláme pudinkový prášek s částí cukru a do husta uvaříme. Pod fólií nebo poklicí necháme důkladně vystydnout. Mascarpone našleháme se zbylým cukrem, postupně přidáváme studený pudink a důkladně našleháme. Podle chuti můžeme přidat rum. Nakonec lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny (včetně kynutí)
Tento výborný moučník je jakousi obdobou tzv. pražského koláče. Toto těsto je však rychlejší, nemusí dlouho kynout a co se týká jeho měkkosti, v tom si s původním nezadá.Nakonec si můžeme ten pravý pražský někdy také společně připravit.