Skopové maso na česnek

24.04.2016 22:59

Suroviny:

1000 g skopového masa (krk, hřbet, kýta)

100 g uzené slaniny

1 velká cibule

5 stroužků česneku

vývar na podlití

olej nebo sádlo na opékání

trochu hladké mouky na zahuštění

1 polévková lžíce majoránky

mletý pepř

sůl

 

Postup:

Vykostěné maso, zbavené veškerého tuku, protkneme slaninou, osolíme, opepříme a převážeme provázkem, aby drželo tvar. V nádobě rozpálíme tuk a maso ze všech stran opečeme. Přidáme zbytek slaniny a cibuli, vše nakrájené na drobné kostičky a maso potřeme utřeným nebo prolisovaným česnekem. Podlijeme vývarem a pod poklicí dusíme téměř do měkka. Bez poklice dopékáme ve středně vyhřáté troubě. Z měkkého masa odstraníme provázek a nakrájíme ho. Ze šťávy odstraníme přebytečný tuk, zaprášíme moukou, podlijeme vývarem, přidáme majoránku a krátce povaříme.

Příloha: vařené brambory, bramborové knedlíky, čerstvá nebo dušená zelenina

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ - 2 hodiny

6 porce

 

Dříve bylo skopové maso poměrně rozšířené, ale dnes je jeho spotřeba mnohem nižší. Mělo by se více kořenit než jiné maso, to zejména pro jeho specifickou chuť.

Jestliže se skopové maso podává nedostatečně horké, působí nepříjemně lůj, který taje při vyšší teplotě. Při teplotě ústní dutiny je už tuhý a působí lepivě.

Nejlepší je syrové maso dokonale zbavit tuku  ještě před tepelnou úpravou.