Senzační šlehané těsto (tentokrát jako bublanina s borůvkami)

23.08.2024 09:13

Suroviny:

250 g hladké mouky

½ balíčku prášku do pečiva

200 g krupicového cukru

4 vejce

1 vanilkový cukr

100 ml vody

100 ml rostlinného oleje

špetka soli

 

borůvky nebo jiné ovoce

 

Postup:

 

Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky šleháme s cukrem až hmota zbělá. Pak přidáme vanilkový cukr, vodu a olej a znovu šleháme, hmota opět trochu zhoustně. Potom přidáme mouku, promíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme připravený sníh. Těsto nalijeme do tukem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáčku nebo zapékací mísy (místo toho lze použít pečící papír) a povrch poklademe ovocem, tentokrát jsem použila borůvky. Výborné jsou však i třešně, višně, kousky jablek, švestky a rybíz. Pečeme cca 20 minut při 180°C. Povrch krásně zezlátne. Studený moučník pocukrujeme a nakrájíme na úhledné porce.

 

Celková doba přípravy 1 hodina

16 – 20 ks

 

Když jsem připravovala tento recept, vzpomněla jsem si na své kuchařské začátky, to jsem byla ještě docela malá holka. Moc ráda jsem si listovala ve staré „Rettigové“. Tam jsem měla velmi oblíbený recept. Ne snad proto, že bych ho připravovala, ale proto, jakou formou byl napsán. Závěr receptu totiž zněl: „ Z toho těsta můžeš dělat co chceš.“ (bylo to hnědé linecké těsto)

No uznejte, není to krása? Já osobně jsem si ten dnešní recept takhle sama pro sebe pojmenovala. Podle mého jde s tímto těstem přímo kouzlit. Odeberte trochu mouky, nahraďte ji nastrouhanými ořechy, madlemi, oříšky či kokosem a máte zase úplně jiný moučník. Může se z něj připravit senzační bábovka nebo korpus pro dort. Těsto je díky vodě a oleji nadýchané a vláčné. Zkrátka a dobře, z tohoto těsta můžete upéct co chcete.