Sekanina – hašé (starý recept podle M.D. Rettigové)

09.04.2021 08:59

Suroviny:

400 g vařeného nebo pečeného masa (telecí, hovězí, vepřové)

výpek z masa nebo trochu vývaru

40 g másla

1 cibule

2 vejce

sůl

pepř

 

Postup:

Zbude-li ti kousek telecí nebo vepřové nebo jiné pečeně, drobince ji usekej. Zatím nech na másle dozlatova usmažit drobně usekanou cibulku, vmíchej tu usekanou pečeni do toho, osol a opepři to, přidej ještě tu šťávu z pečeně, zbyla-li, není-li však žádné, přidej trochu silné polívky a nech to chvíli dusit, pak do toho vraz nějaké vejce, podle toho, jak mnoho máš sekaniny, a nech to ještě chvíli dusit při ustavičném míchání, aby vejce nebyla syrová.

 

Dnes bude naše relace o vaření trochu jiná. Je po svátcích, leckde zbyly nějaké kousky masa, ať vařeného nebo pečeného, se kterými nemáme momentálně žádné úmysly. Byla by velká škoda je zlikvidovat, protože se dají využít k přípravě výborného pokrmu. Potud by se naše dnešní povídání nelišilo od jiných. Ale….

Mnohokrát jste ode mne slyšeli, že mým velkým vzorem je Magdalena Dobromila Rettigová. Pro dnešní den jsem vybrala jeden z jejích receptů a ponechala jsem ho v původním znění. Návod je tak jednoduchý, že ho pochopíme všichni, navíc je psaný krásnou starou češtinou. Já jsem jen na pravou míru upravila dávkování. Recept na SEKANINU, čili hašé, je tedy čerpán z druhého vydání Domácí kuchařky z r. 1831, jejíž autorkou je ikona české kuchyně a buditelství, Magdalena Dobromila Rettigová.

Na závěr bych chtěla říct, že i s Plzní je spjat její život, neboť tu několik let s rodiči pobývala.