Sekaná po italsku

25.02.2016 13:10
Suroviny:
500 g mletého masa (vepřové a hovězí 1:1)
150 g gothajského salámu
50 g tvrdého sýra
2 vařené brambory
2 vejce
2 cibule
2 syrové mrkve
1 malý celer
100 ml bílého vína nebo masového vývaru,
250 g sterilovaných rajčat
1 lžíce másla
sůl
petrželka

Postup:

Salám umeleme, sýr a uvařené brambory jemně nastrouháme. Vše smícháme s mletým masem, přidáme vejce a osolíme. Solíme ale opatrně, sýr je dost slaný. Směs dobře propracujeme a vytvoříme hladkou hmotu.  Mokrýma rukama z ní vytvoříme šišku, tu vložíme do tukem vymazaného pekáče a potřeme rozpuštěným máslem. Povrch přikryjeme alobalem a ve vyhřáté troubě zprudka zapečeme cca 20 minut.

Mezitím očistíme a na kostičky nakrájíme cibuli, mrkev a celer, vše přidáme k zapečenému masu, podlijeme vínem nebo vývarem, opět pekáč přikryjeme alobalem a vrátíme zpět do trouby. Pečeme dalších 30 – 40 minut. Po této době přidáme nakrájená rajčata včetně šťávy z konzervy, promícháme a pečeme ještě cca 10 minut. Pečenou sekanou necháme trochu „vydýchat“ a pak ji nakrájíme na plátky. Porce sekané podáváme přelité zeleninovou směsí a posypané nakrájenou petrželkou.

Příloha: brambory v různých úpravách, zeleninové saláty

 

Celková doba přípravy 2 hodiny

6 porcí

 

Sekaná je stálicí v české kuchyni. Můžeme si ji občas připravit trochu jinak.

Přidáním zeleniny dostane úplně jinou chuť. Tím, že se rozvařením zeleniny získá jakási omáčka, zapadne takto upravená sekaná do českého jídelníčku přímo dokonale. Za zkoušku a ochutnání tento pokrm jistě stojí.