Segedínský guláš
Suroviny:
750 g vepřového masa (libový bok nebo plec)
2 lžíce sádla
750 g kysaného zelí
2 velké cibule
1–2 stroužky česneku
1 PL lžíce mleté sladké papriky
1 KL zauzené mleté papriky
1 KL kmínu (celý nebo drcený)
ostrá mletá paprika podle chuti
1 bobkový list
mletý pepř
sůl
masový vývar
250 ml husté zakysané smetany
(2 lžíce hladké mouky)
Postup:
Očištěné maso nakrájíme na větší kostky. Na rozpáleném sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme k ní nakrájené maso a prudce ho osmahneme. Potom osolíme, přidáme tenké plátky česneku, všechno koření a znovu osmahneme. Poté maso podlijeme horkým vývarem, v horším případě jen vodou a pod pokličkou zvolna dusíme, dokud není maso téměř měkké. Během dušení maso občas mícháme a podle potřeby podléváme. K poloměkkému masu přidáme kysané zelí, které jsme předtím překrájeli. Přilijeme trochu vývaru nebo láku ze zelí a dusíme tak dlouho, dokud není maso i zelí měkké. Poslední fázy vaříme bez poklice, aby se guláš trochu odpařil. Toto je způsob, jak se guláš vaří v Maďarsku. Pokud chceme „segedín“ trochu počeštit, tak ho zahustíme malým množstvím mouky, kterou jsme rozmíchali v troše vody. Povaříme a podáváme nejlépe s houskovým nebo kynutým knedlíkem, ale báječně chutná i s dobrým chlebem. Nezapomeneme na každou porci guláše dát kopeček husté smetany.
Obměna: Guláš můžeme zahustit smetanovým závarkem.
Poznámka: Abychom získali sytější barvu guláše, můžeme do hotového vmíchat mletou papriku, rozpuštěnou v teplém másle.
Celková doba přípravy 1 ½ hodiny
6 porcí
Dneska si připravíme klasiku, která chutná téměř každému. Tento guláš všední dny projasní a sváteční uspokojí také maximálně. Dobrý segedinský gulášek, třebaže pochází z Maďarska, je nedílnou součástí české kuchyně.