Salát z mladého hlávkového zelí
Suroviny:
500 g mladého hlávkového zelí
2 karotky
2 jarní cibulky
2 stroužky česneku
1 jablko
dýňový nebo olivový olej
vinný ocet
špetka cukru, sůl, drcený kmín
Postup:
Očištěou hlávku zelí najemno nakrájíme nebo nakrouháme, osolíme a promačkáme, aby změklo. Po chvíli přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a oloupané jablko, na plátky nakrájenou cibulku a česnek, trochu drceného kmínu, okyselíme octem a podle chuti přisladíme. Promícháme a na závěr pokapeme zvoleným olejem. Podáváme vychlazené.
Tento salát je výborný a vhodný třeba jako lehká večeře s pečivem nebo jako příloha k pečeným či grilovaným pokrmům.
Celková doba přípravy ½ hodiny
cca 600 g salátu
S pěkným počasím přichází ke slovo grilování, v některých rodinách velmi oblíbená činnost. Grilujeme maso, uzeniny, zeleninu, ale také sýry. Na fotografii k dnešnímu receptu můžete vidět grilovaný hermelín, jehož příprava je velice jednoduchá, stačí ho před grilováním obalit anglickou slaninou a pak jen pečlivě a opatrně grilovat, abychom ho nespálili. Kdo nefandí grilování, může ho jen opéct. I tady platí opatrnost. V naší dnešní relaci o vaření je to jeden rychlý recept navíc.
Saláty z čerstvé zeleniny jsou důležitou součástí naší stravy, ať už je použijeme samostaně nebo jako přílohu, jak jsme si již řekli. V každém případě chvála létu, chvála za to, že jsme.