Salát z černé čočky

17.01.2025 10:03

Suroviny:

250 g černé čočky

1 bobkový list

5 kuliček černého pepře

5 kuliček nového koření

1 KL oblíbených bylinek (majoránka, tymiám, směs bylinek jako bylinkové máslo, franzouzské či italské bylinky.....)

2 PL oleje

150 g uzené slaniny

70 g plísňového sýru

250 g čerstvé zeleniny (paprika, mrkev, pór, řapík celeru), sůl

Na zálivku:

3 PL kvalitního rostlinného oleje

2 PL tekutého medu

2 PL vinného octa

1 KL plnotučné nebo dijonské hořčice

1 KL worchesterské omáčky, sůl

 

Postup:

Několikrát propranou čočku zalijeme dostatečným množstvím vody, cca 1 cm nad povrch čočky. Přidáme všechno koření kromě soli a uvaříme do měkka. To trvá cca 25 minut. Mezitím očistíme, opláchneme a osušíme zeleninu a nakrájíme ji na tenoučké proužky, dlouhé cca 3 cm. Slaninu nakrájíme na drobné hranolky a na oleji ji necháme opéct do křupava. Opečenou přendáme na teplé místo. Ve výpeku po slanině lehce osmahneme připravenou nakrájenou zeleninu. Opékáme velmi krátce, cca 1 minutu. Zelenina musí jen trochu změknout, ale musí zůstat křupavá. Z uvařené čočky odstraníme koření, osolíme ji a vmícháme orestovanou zeleninu a řádně promícháme, nejlépe dvěma vidličkami. Porce salátu přelijeme nálevem, který jsem si připravili důkladným smícháním všech vedených ingrediencí. Na závěr posypeme opečenou slaninou a plísňovým sýrem, nakrájeným na drobné kostičky. Salát obložíme polníčkem nebo jinou oblíbenou zeleninou a podáváme buď jako samostatný chod nebo jako přílohu k pečené drůbeži, pečenému nebo dušenému masu nebo například s vaječnou omeletou. Salát chutná jak v teplé, tak studené variantě.

Celková doba přípravy cca 1 hodina

2 – 3 porce

Dnešní recept bude v úplně jiném duchu obvykle. Využijeme v něm výbornou surovinu, kterou černá čočka je. Nerozváří se, dobře absorbuje použité koření, nenadýmá a její výživové hodnoty jsou vynikající.