Sádloví šneci

30.12.2022 09:05

Suroviny:

Na těsto:

250 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

250 ml mléka

20 g droždí

1 PL cukr

2 žloutky

20 g droždí

50 – 60 g sádla

sůl

Na potření:

250 g škvarků

70 g sádla

1 PL drceného kmínu

Na potření a posypání:

1vejce, kmín, sezamová nebo lněná semínka,…

Postup:

Z uvedených surovin si klasickým způsobem připravíme kynuté těsto tak, že do mísy prosejeme oba druhy mouky, přidáme v mléce vzešlý kvásek z droždí a cukru, přidáme žloutky, měkké, nikoliv rozehřáté sádlo, osolíme, proděláme a na teplém místě necháme vykynout. Vzniklé těsto je velmi tvárné, dobře se s ním pracuje a rychle na teplém místě vykyne. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, z každého vyválíme obdélníkový plát, potřeme měkkým sádlem a posypeme nakrájenými škvarky. Ze širší strany pevně srolujeme a nakrájíme na 1 – 1 1/2 cm plátky. Přeneseme je na plech, necháme asi 10 minut odpočinout a pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zvoleným sypáním. Pečeme v horkovzdušné troubě 15 minut při 200°C do zlatova, v elektrické troubě se spirálami se pečení o pár minut prodlouží. Pečeme ale pokud možno rychle, abychom šneky nevysušili.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

Cca 30  - 40 ks

 

 

A je to tady závěr roku klepe na dveře. Na Silvestra si dopřáváme víc než kdy jindy. Na tento den jsem připravila a nabízím Vám sádlové šneky, které svou jednoduchostí a rychlou přípravou budou dobrým zpestřením silvestrovského večera. Za recept na ně děkuji své sestřenici a zdravím ji do Prahy. Dovoluji si upozornit, že jde o návykové pečivo. Jen letmo se ještě zmíním o rychlé a jednoduché pomazánce, které se k těmto šnekům hodí.

1 balení tvarohu, 2 Pl lžíce sušených rajčat naložených v oleji, česnek a špetka tymiánu. Vše rozmixujeme, osolíme a je hotovo. 

Na úplný závěr naší dnešní relace o vaření, poslední v tomto roce:

Vážení a milí posluchači, přeji Vám všem příjemný silvestrovský večer, ale dovolte, abych Vám do nového roku 2023 popřála pevné zdraví, štěstí spokojenost, aby byla mezi námi vstřícnost, vzájemné pochopení, úcta a myslím, že budeme potřebovat i pevné nervy.

S díky za přízeň Vám děkuje Mirka Kuntzannová.