Rýžový nákyp

03.01.2025 09:20

Suroviny:

250 g rýže

100 g másla

70 g moučkového cukru, citronová kůra

3 vejce

špetka soli

500 ml mléka
250 ml vody
1 meruňkový kompot (720 ml)
máslo a strouhanka na vymazání a vysypání nádoby

 

Postup:

Mléko zředíme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Pak do naředěného mléka vsypeme přebranou, dobře vypranou rýži. Za stálého míchání ji uvaříme do měkka, což trvá cca 20 - 25 minut. Rýžovou kaši přendáme do porcelánové
mísy a necháme ji vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a se žloutky do pěny, přidáme studenou rýži, nastrouhanu citronovou kůru, zamícháme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh. Do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče nebo zapékací mísy navrstvíme nejprve polovinu rýžové hmoty, poklademe ji okapanými meruňkami, na ně rozestřeme druhou polovinu rýžové hmoty a ve středně vyhřáté troubě zapečeme cca 35 minut při 160°C. Hotový nákyp necháme chvilku prochladnout, pak ho rozdělíme na porce, každou pocukrujeme, polijeme rozpuštěným máslem a podáváme.

Studený může být chutnou svačinou pro děti.

Obměna: Místo meruněk můžeme použít libovolné čerstvé nebo kompotované ovoce.

Celková doba přípravy 1 ½ hodiny

6 porcí

Vloni v létě se mě poštěstilo a sehnala jsem velké krásné meruňky. Hodně jsme jich zkonzumovali v syrovém stavu, byly nezbytné meruňkové knedlíky i buchty, udělala jsem meruňkový džem a také kompot, který je přímo luxusní. Vzpomněla jsem si na svého tátu, který nesmírně miloval rýžový nákyp právě s meruňkami. A ani jsem si příliš neuvědomovala, že jsem si při vzpomínání na něj a jeho průpovídky, připravila všechny suroviny právě na nákyp a dala jsem se do práce. Jeho oblíbenou větou a dokonalou pochvalou bylo toto rčení: “ To jsem si ale štrejchnul, to byl mélšpajs.“

Dříve byl rýžový nákyp oblíbeným pokrmem, který leckdy dokázali zprotivit kuchaři ve školních jídelnách či jídelnách veřejného stravování. Ovšem rýžový nákyp, připravený podle této staré receptury, reputaci tohoto pokrmu jistě napraví.

 


Tvorba webu zdarma s Webnode Webnode