Rychlé doubravecké koláče (bez kynutí)

26.04.2024 08:57

Suroviny:

300 g hladké mouky

40 g moučkového cukru

40 g droždí

1 kypřící prášek do pečiva

60 g vlahého másla

1 žloutek

cca 150 ml mléka

sůl

tuk na vymazání plechu

1 vejce na potření

 

maková, povidlová, tvarohová, jablečná náplň, různé druhy ovoce, drobenka a podobně

 

Postup:

Droždí třeme s cukrem tak dlouho, až se rozpustí. Poté přidáme trochu vlažného mléka a několik lžic mouky, promícháme a kvásek necháme nakynout.

Do mísy prosejeme mouku, kterou dobře promícháme s kypřícím práškem. Přidáme vykynutý kvásek, žloutek, vlahé máslo, zbytek mléka, osolíme a vypracujeme těsto. Necháme asi 10 minut odpočinout a potom ho rozdělíme na 4 – 6 stejných dílků a z každého vypracujeme bochánek.

Na mírně pomaštěném plechu z každého prsty vytvarujeme koláče. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a zdobíme podle své fantazie. Výhodou tohoto těsta je, že nekyne a koláče z něho jsou k nepoznání od složitějších a náročnějších těst.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

4 – 6 ks

 

A je to tady, s jarem přicházejí poutě. K těm patří frkačky, kolotoče, houpačky, nafukuvací balónky, opečené klobásy, ruch, hluk, vyvolávání různých atrakcí, zkrátka a dobře, pravá pouťová atmosféra. Ve výčtu toho, co k poutím patří jsem nezmínila koláče, bez nich by to nebylo to pravé. Nezmínila, ale připravila jsem na ně recept, tak se o ně neochudíme. Na sv. Jiří to v Doubravce žilo. Vím, o čem je řeč, neboť jsem se v Doubravce narodila a prožila zde větší část života a za doubraveckou se stále pokládám. V každé rodině se připravovalo několik desítek koláčů, hospodyňky se předháněly ve zdobení. K každého okna se linula lízená vůně, když se koláče pekly. Na sv. Jiří se u nás pekly vždyky koláče „vykládané“ zdobené tvarohem, povidly, mákem a dozdobené rozinkami a mandlemi. Na sv. Václava se koláče pekly také, ale bývaly většinou se švestkami a sypané máslovou drobenkou. Ještě dneska mám živé paměti, jaká to bývala událost, když jsme se na pouť připravovali. Nevím, jak to vypadá dnes, ale jistě v některých rodinách se tato tradice stále udržuje, snad k tomu přispěje i dnešní recept.