Rybízový koláč se sněhem po vídeňsku

28.07.2023 09:04

Suroviny:

na těsto:

3 žloutky

100 g moučkového cukru

50 g másla nebo rostlinného tuku

2 polévkové lžíce studené vody

250 g polohrubé mouky

½ balíčku kypřícího prášku

na sněhovou hmotu:

3 vaječné bílky

špetka soli nebo několik kapek citrónové šťávy

250 g cukru krupice

250 - 300 g rybízu

 

trochu sádla nebo jiného tuku na vymazání

 

Postup:

Nejprve utřeme cukr s máslem a žloutky do pěny. Pak přidáme vodu, mouku promíchanou s

kypřícím práškem a vypracujeme těsto. Vzniklé těsto nemá být příliš tuhé. Vlhkýma rukama těsto

rovnoměrně vtlačíme do pečícího plechu nebo pekáče, vymazaného tukem. Na cca 15minut dáme

zapéct do středně vyhřáté trouby. Mezitím ušleháme tuhý sníh z bílků. Před šleháním nezapomeneme přidat sůl

nebo citrónovou šťávu. Do tuhého sněhu zašleháme cukr a nakonec lehce vmícháme obraný, opraný a oschlý

rybíz.

Jakmile začne těsto v troubě růžovět, naneseme na něj sněhovou hmotu s rybízem a dopečeme. Sníh vytvoří křupavou krustu. Prochladlý koláč nakrájíme na řezy.

 

Celková doba přípravy: cca 1 ½ hodiny

 

 

Tento recept dnes uvádím na přání několika posluchaček. Před několika lety jsme si ho zde již připravovali a měl obrovský úspěch. Jak je už z názvu patrné, pochází z vídeňské kuchyně. I když jeho příprava vypadá složitěji, stojí za to si ho připravit. Výrazná a pikantní chuť rybízu je výborně doplněna sladkým sněhem. Jemné linecké těsto a křehká křupavá zapečená bílková krusta s rybízem, to je vynikající sezónní moučník. Dobrou zprávou je, že pro přípravu tohoto koláče můžeme použít i rybíz mražený. Tak si tuto dobrotu můžeme dopřát kdykoliv po celý rok. Ale přeci jen : nyní je sezóna rybízu, tak pojďme si zamlsat, nyní je to tenhle koláč aktuální.