Rybízový koláč se sněhem po vídeňsku
Suroviny:
na těsto:
3 žloutky
100 g moučkového cukru
50 g másla nebo rostlinného tuku
2 polévkové lžíce studené vody
250 g polohrubé mouky
½ balíčku kypřícího prášku
na sněhovou hmotu:
3 vaječné bílky
špetka soli nebo několik kapek citrónové šťávy
250 g cukru krupice
250 - 300 g rybízu
trochu sádla nebo jiného tuku na vymazání
Postup:
Nejprve utřeme cukr s máslem a žloutky do pěny. Pak přidáme vodu, mouku promíchanou s
kypřícím práškem a vypracujeme těsto. Vzniklé těsto nemá být příliš tuhé. Vlhkýma rukama těsto
rovnoměrně vtlačíme do pečícího plechu nebo pekáče, vymazaného tukem. Na cca 15minut dáme
zapéct do středně vyhřáté trouby. Mezitím ušleháme tuhý sníh z bílků. Před šleháním nezapomeneme přidat sůl
nebo citrónovou šťávu. Do tuhého sněhu zašleháme cukr a nakonec lehce vmícháme obraný, opraný a oschlý
rybíz.
Jakmile začne těsto v troubě růžovět, naneseme na něj sněhovou hmotu s rybízem a dopečeme. Sníh vytvoří křupavou krustu. Prochladlý koláč nakrájíme na řezy.
Celková doba přípravy: cca 1 ½ hodiny
Tento recept dnes uvádím na přání několika posluchaček. Před několika lety jsme si ho zde již připravovali a měl obrovský úspěch. Jak je už z názvu patrné, pochází z vídeňské kuchyně. I když jeho příprava vypadá složitěji, stojí za to si ho připravit. Výrazná a pikantní chuť rybízu je výborně doplněna sladkým sněhem. Jemné linecké těsto a křehká křupavá zapečená bílková krusta s rybízem, to je vynikající sezónní moučník. Dobrou zprávou je, že pro přípravu tohoto koláče můžeme použít i rybíz mražený. Tak si tuto dobrotu můžeme dopřát kdykoliv po celý rok. Ale přeci jen : nyní je sezóna rybízu, tak pojďme si zamlsat, nyní je to tenhle koláč aktuální.