Rybí filé na víně
Suroviny:
800 g rybího filé v porcích
100 g slaniny
3 papriky
1 feferonka
5 rajčat
200 ml suchého bílého vína
1 citrón
petrželka
Na marinádu:
šťáva z 1 citrónu nebo limetky
4 lžíce olivového oleje
1 vrchovatá lžíce nasekaných bylinek (bazalka, šalvěj, tymián, …)
1 lžička mleté sladké papriky
mletý pepř
sůl
Postup:
Porce ryby otřeme vlhkým ubrouskem. Každou potřeme marinádou, kterou jsme připravili smícháním všech uvedených surovin. V porcelánové nebo skleněné misce necháme v chladu proležet několik hodin, nejlépe přes noc. Pekáč vyložíme plátky anglické slaniny, na kterou položíme marinovanou rybu. Ve vyhřáté troubě pečeme 10 minut při teplotě 200 °C. Potom přidáme na nudličky nebo kostičky nakrájená oloupaná rajčata, papriky a feferonku. Podlijeme vínem a při 180 °C pečeme ještě asi 20–25 minut. Během pečení poléváme ryby vypečenou šťávou. Hotový pokrm ozdobíme citrónem a petrželkou.
Příloha: brambory v různých úpravách
Celková doba přípravy 50 minut
4 porce
Tímto způsobem můžeme upravit i jiné druhy ryb. Skvěle chutná např. mladý sumec, štika, ale i kapr. Výborný typ pro všechny milovníky ryb. Nezapomínejme zařazovat ryby do našeho jídelníčku co nejčastěji. Nejenom, že si jídelníček obohatíme, ale hlavně posloužíme svému zdraví.