Ryba na hřebíčku a česnekovém másle
Suroviny:
cca 1 kg ryb (štika, úhoř, ale i pstruh, dokonce i z rybího filé je to moc dobré)
120 g másla
6 – 8 stroužků česneku
6 ks hřebíčků
1 citrón
trochu hladké mouky
sůl, špetka kmínu
Postup:
Vykuchanou a očištěnou rybu naporcujeme, event. stáhneme kůži. Každou porci pokapeme citrónovou šťávou a v chladu necháme cca 1 hodinu proležet. Potom rybu osolíme, okmínujeme a lehce obalíme v hladké mouce. Máslo rozpálíme v přiměřeně velkém pekáčku nebo kastrolu, přidáme do něj hřebíčky a česnek nakrájený na plátky. Jakmile začne česnek růžovět, tak ho z másla odstraníme, hřebíčky ponecháme. Koncentrace česneku je v ten moment přesně taková, jaká má být. V rozpáleném másle ze všech stran rychle opečeme porce ryby, tím se vytvoří křupavá krusta. Vřelým máslem, které máme v nádobě s rybou, přelijeme porce ryby a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 - 25 minut při 180°C. Záleží na tom, jak velké porce jsme připravili a jakou používáme troubu. Během pečení rybu obracíme a poléváme vypečenou šťávou.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách a čerstvá zelenina.
Celková doba přípravy cca 50 minut + 1 hodina na proležení
4 – 6 porcí
Malá poznámka: Česnek a hřebíčky v pokrmu jen lehce vnímáme, nic nesmí chuť ani vůni přehlušit a být dominantní.
S úspěchem lze k pečení použít také třeba remosku, horkovzdušnou fritézu nebo můžeme ryby připravit i na sporáku.
Často si voláme se mojí sestřenicí Ivčou. Nejprve si řekneme, zda je v našich rodinách vše v pořádku. Pak zhodnotíme naše artritická kolena. No a když máme probrané naše klouby, hovor se vždycky stočí na téma : „A co dobrého jsi dneska vařila?“ Ivanky dědeček a náš společný prastrýc byli vášnivými rybáři a maminka Ivanky byla zase vášnivou kuchařkou a ryby uměla připravovat znamenitě. Když jsem se dozvěděla recept, který vám dneska předložím, zaujal mě natolik, že jsem se rozhodla ho hned vyzkoušet. Ale chybička se vloudila, chyběla mě ta štika nebo úhoř. Inu, co když to zkusím z rybího filé. Na jeho kvalitě jsem nešetřila a výsledek byl fantastický. A to bylo jen filé, jaké by to asi bylo třeba z té štičky nebo třeba z candáta?