Royal kotlety s pomerančem

09.07.2015 09:39

Suroviny:

 

4 vepřové kotlety s kostí po cca 170 g

40 g sádla

1 kávová lžička mletého pepře

1 polévková lžíce hladké mouky

worcesterská omáčka

šťáva z ½ pomeranče

sůl

4 plátky z dobře omytého pomeranče

1 kávová lžička másla

1 kávová lžička krystalového cukru

cca 5 ml brandy nebo jemné pálenky

 

Postup:

Kotlety naklepeme, od kosti do poloviny uvolníme, aby se dobře propekly, osolíme, opepříme a lehce poprášíme moukou. V rozpáleném sádle je z každé strany asi 4 minuty opečeme. Hotové odložíme na zahřátou mísu, výpek podlijeme šťávou z ½ pomeranče, ochutíme worcesterskou omáčkou, krátce povaříme a přelijeme kotlety. Z dobře omytého pomeranče přespříč nakrájíme 4 plátky a každý posypeme malým množstvím cukru. Na pánvi rozehřejeme máslo a plátky pomeranče na něm krátce podusíme. Do šťávy k podušeným pomerančům přidáme cca 5 ml brandy nebo pálenku. Plátky pomeranče obložíme opečené maso a přelijeme je vzniklou šťávou.

 

Příloha: dušená rýže, vařené, pečené nebo smažené brambory, kompoty

 

Celková doba přípravy 40 minu

4 porce

 

 

 

Slovo na závěr:

Nebojte se této trochu neobvyklé kombinace vepřového masa a pomeranče. Výsledek je vynikající a nemá chybu. Je to jídlo hodné svátečních příležitostí. Na druhé straně by nám však mohlo obyčejný všední den proměnit na den nevšední.