Roláda Pavlova
Suroviny:
4 bílky
375 g krystalového cukru
špetka soli
1 vanilkový cukr
2 lžičky vinného octa
1 lžíce kukuřičného škrobu (Maizena)
500 ml smetany ke šlehání
jahody, maliny, borůvky, kiwi,…
Postup:
Z bílků se solí ušleháme tuhý, ale měkký sníh, do kterého postupně zašleháváme krystalový a vanilkový cukr, ocet a kukuřičný škrob. Na pečící papír stěrkou rovnoměrně rozestřeme bílkovou hmotu a pečeme ve středně vyhřáté troubě při 150°C 20 – 25 minut. Pak troubu vypneme a korpus necháme v troubě ješt chvíli vydýchat. Mezi tím si připravíme si nový pečící papír, který pocukrujeme a opatrně na něj překlopíme upečený korpus. Šlehačku ušleháme do tuha a potřeme jí upečený vychladlý korpus. Poklademe zvoleným ovocem a zarolujeme. Povrch rolády ozdobíme podle své fantazie.
Poznámka: Šlehačku můžeme přisladit, ale podle mého to není nutné, korpus je sladký dost.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
Název tohoto moučníku dostal jméno po ruské primabalerině Anně Matjejevně Pavlově. Původně se z této hmoty připravoval pouze dort, v oblibě jsou ale také mini pavlovy dortíky a pevně věřím, že si svoji oblibu získá i tato roládová varianta.
Kde se bělostný moučník, který svou chutí navozuje pocit lehkosti a vzdušnosti, připravil úplně poprvé, není známo. O původ receptu se dodnes Austrálie pře s Novým Zélandem. Obě země totiž nadýchaný dezert považují za poklad své národní gastronomie.