Řecké kuře

29.08.2025 09:07

Suroviny:

8 ks kuřecích horních stehen

12 meších brambor

3 stroužky česneku

1 svazek jarní cibulky nebo meších 5 šalotek

1 citron

Na marinádu:

1dl olivového oleje

2 PL tekutého medu

ze 2 citronů šťáva, z ½ citronu strouhaná kůra (citrony bez chemického postřiku)

1 PL nasekaného čerstvého tymiánu nebo 1 KL sušeného

1 PL nasekaných jehliček čerstvého rozmarýnu nebo 1 KL sušeného

sůl, mletý pepř

Na ozdobení:

olivy

 

Postup:

Nejprve připravíme marinádu tak, že vidličkou nebo metlou našleháme všechny uvedené suroviny. Takto připravenou marinádou potřeme porce kuřete a zbylou marinádou zalijeme. V chladu necháme nejméně 1 hodinu proležet, nejlépe však přes noc. Na dno pekáčku naskládáme dobře omyté syrové brambory, které můžeme ponechat ve slupce, jen je překrojíme na poloviny nebo čtvrtiny. Na brambory položíme marinované kuřecí maso, přidáme rozmačkaný česnek, na plátky nebo na osminky nakrájený citron a oloupané cibulky. Máme-li jarní cibulku, použijeme i část natě. Zbylou marinádou přelijeme v pekáčku použité suroviny a pod poklicí pečeme při 170°C cca 40 – 50 minut. Během pečení maso podle potřeby obracíme a poléváme šťávou. Po této době odstraníme poklici a dopékáme při 180 – 200°C do zlatavého zbarvení kuřete.

Podáváme se zeleninovými saláty.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

4 porce

 

Naše letní prázdninové putování za dobrými recepty v zemích, kam nejčastěji míříme na dovolenou, zakončíme v Řecku.

Řecko má bohatou historii, bylo pod nadvládou mnoha říší, které v této zemi zanechaly část své kultury. Řecká kuchyně je velmi zdravá, bohatá na čerstvou zeleninu, ale i ryby, jehněčí a drůbeží maso, mléčné výrobky i nepostradatelný olivový olej. Jen pro zajímavost, Řekové ho na hlavu spotřebují nejvíce na světě.

Jídla řecké kuchyně se dochucují bylinami. Velmi oblíbený je tymián, rozmarýn, kopr a další bylinky. V našem dnešním řeckém receptu zelenina, kuřecí maso a bylinky nechybí, tak se s chutí pusťme do vaření, zajisté si pochutnáte. No a třeba za rok, při našem kulinárním cestováním prstem po mapě, možná na shledanou, či na slyšenou.