Recept na základní linecké těsto

16.12.2022 09:15

Suroviny:

Na těsto:

400 g hladké mouky

270 g másla

140 g moučkového cukru

3 žloutky

Na slepení: 200 g malinové marmelády nebo různé krémy.

Na ozdobu: různé druhy polev, drobné cukrové zdobení,…

 

Postup:

Do proseté mouky přidáme změklé máslo, cukr, žloutky a vypracujeme těsto, které necháme v chladu nejméně 1 hodinu odpočinout. Potom na vále poprášeném moukou z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 8 cm. U poloviny koleček vykrojíme uprostřed otvor. Ve středně teplé troubě pečeme 10 -15 minut. Upečená vychladlá kolečka slepujeme tak, že spodní hladké kolečko potřeme marmeládou a přiklopíme kolečkem s otvorem. Slepené koláčky pocukrujeme.

Další variantou tohoto drobného pečiva může být to, že vykrajujeme různé tvary, které k sobě slepujeme oblíbenými krémy, jako jsou např. čokoládový, ořechový, kokosový, karamelový, citronový, apod.

Na závěr můžeme polévat čokoládou nebo jinou polevou. Fantazii se meze nekladou. Z jednoho těsta můžeme vytvořit mnoho druhů cukroví.

 

Celková doba přípravy 2 hodiny

20 ks

 

Vánoce jsou za dveřmi, a jak jste na tom s pečením? To si můžeme dobře zjednodušit tím, že z jednoho těsta připravíme více druhů pečiva. To je výhoda. Navíc můžeme část mouky nahradit mletými ořechy, oříšky, kokosem, mandlemi, nastrouhanou čokoládou nebo kakaem. Stačí, když si navážíme o

50 g mouky méně a doplníme 50 g vyjmenovanými surovinami.

Přeji Vám všem pohodu při pečení a ať se daří!