Rajčata plněná sýrovým krémem
Suroviny:
12 rajčat střední velikosti
200 g plísňového sýra Niva
70 g másla
2 – 3 lžíce zakysané smetany
30 g opražených jader lískových oříšků
petrželka
Postup:
Změklé máslo, nastrouhaný sýr a smetanu vyšleháme do pěny. Dobře vyzrálá, ale pevná rajčata přespříč rozřízneme tak, aby horní díl představoval maximálně jednu třetinu. Z větších částí rajčete opatrně vydlabeme dužinu se zrníčky a vnitřek naplníme připraveným krémem. K plnění můžeme použít sáček s ozdobnou trubičkou. Povrch krému posypeme nahrubo nasekanými opraženými lískovými oříšky. Spodky naplněných rajčat přiklopíme jejich seříznutými vršky a ozdobíme petrželkou. Podáváme vychlazené.
Vhodnou přílohou je tmavý chléb nebo jiné pečivo.
Celková doba přípravy 30 minut
4 porce
Rychlá a osvěžující letní večeře nebo předkrm. K přípravě tohoto pokrmu vybíráme rajčata pevná, ale dobře vyzrálá, chuťově plná. Jen tak bude pokrm takovým, jakým má být. Můžeme využít rajčata z vlastní sklizně, protože takto upravená, nejlíp chutnají rajčata česká.