Ragú ze srnčího masa
Suroviny:
750 g srnčího masa z plece
1 cibule
70 g másla
3 polévkové lžíce oleje
150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 bobkové listy
špetka sušeného tymiánu
cca 150 ml suchého červeného vína
2 lžíce rybízové marmelády
vývar
trochu mouky na zahuštění
mletý pepř
sůl
Postup:
Omyté a osušené maso odblaníme, nakrájíme na kostky cca 3 x 3 cm, osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme olej a polovinu másla a připravené maso zprudka opečeme. Přidáme nakrájenou cibuli, koření, zalijeme vínem, promícháme a pod poklicí dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme. Když je maso měkké, šťávu zaprášíme moukou, osmahneme, zředíme vývarem, přidáme rybízovou marmeládu, promícháme a krátce povaříme.
Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky, krátce ji na másle podusíme a přidáme do hotového pokrmu.
Příloha: kynutý nebo houskový knedlík, vařené brambory, brusinkový kompot
Obměna: Pro výraznější chuť můžeme k opékání masa v oleji a másle přidat na drobné kostičky nakrájenou slaninu, stačí malý kousek, cca 50 g.
Celková doba přípravy 2 hodiny
6–8 porcí
Srnčí maso obsahuje jemná vlákna a má tmavočervenou barvu. Je velmi křehké s jemnou chutí. Ceněné je nejen pro tyto vlastnosti, ale také pro nízký obsah tuku.
Nyní je správná doba k jeho konzumaci. Udělejme si tedy změnu v jídelníčku a alespoň jednou za čas si zvěřinu připravme.