Ragú z hovězího masa
Suroviny:
500 g hovězího masa z plece nebo krku, mohou být i líčka
1 cibule
2 lžíce sádla
1 stroužek česneku
1-2 lžíce rajčatového pyré (protlaku)
½ l kvalitního bílého vína
1 bobkový list
2 snítky čerstvého tymiánu
mletý pepř
sůl
50 g zelených oliv bez pecek
2 lžíce hladké mouky
Postup:
Očištěné maso a cibuli nakrájíme a společně osmažíme na sádle. Přidáme utřený česnek a zalijeme vínem tak, aby maso bylo potopeno. Na použitém víně velmi záleží, použijme kvalitní suché víno.
Přivedeme prudce k varu. Pak přidáme rajčatové pyré nebo protlak, sůl, koření a pod pokličkou pomalu dusíme do měkka. Během dušení podle potřeby podléváme vínem a mícháme. Na závěr přidáme na kolečka nakrájené olivy. Ragú podáváme na zahřátých talířích, které jsme předem vytřeli česnekem.
Vhodnou přílohou je pečivo.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
4 porce
Název ragú pochází z francouzštiny. Ve volném překladu znamená povzbudit či nadchnout chutí. Připravuje se z různých druhů mas, drůbeže, ryb, zeleniny nebo i luštěnin. V zahoustlé omáčce je ochucené především bylinkami a kořením. Ragú rozdělujeme na dva základní druhy, na hnědé a na bílé. Bílé je připravováno z masa vařeného, je zalité smetanou a vzhled omáčky připomíná bešamel. Naproti tomu ragú hnědé má za základ opečené maso na tuku.
Pro dnešní recept jsem vybrala hnědé ragú z hovězího masa, ozvláštněné olivami. Doufám, že i dnes jsem se trefila do chuti našich posluchačů.