Ragú z hovězího masa

24.09.2021 10:00

Suroviny:

500 g hovězího masa z plece nebo krku, mohou být i líčka

1 cibule

2 lžíce sádla

1 stroužek česneku

1-2 lžíce rajčatového pyré (protlaku)

½ l kvalitního bílého vína

1 bobkový list

2 snítky čerstvého tymiánu

mletý pepř

sůl

50 g zelených oliv bez pecek

2 lžíce hladké mouky

 

Postup:

Očištěné maso a cibuli nakrájíme a společně osmažíme na sádle. Přidáme utřený česnek a zalijeme vínem tak, aby maso bylo potopeno. Na použitém víně velmi záleží, použijme kvalitní suché víno.

Přivedeme prudce k varu. Pak přidáme rajčatové pyré nebo protlak, sůl, koření a pod pokličkou pomalu dusíme do měkka. Během dušení podle potřeby podléváme vínem a mícháme. Na závěr přidáme na kolečka nakrájené olivy. Ragú podáváme na zahřátých talířích, které jsme předem vytřeli česnekem.

Vhodnou přílohou je pečivo.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

4 porce

 

Název ragú pochází z francouzštiny. Ve volném překladu znamená povzbudit či nadchnout chutí. Připravuje se z různých druhů mas, drůbeže, ryb, zeleniny nebo i luštěnin. V zahoustlé omáčce je ochucené především bylinkami a kořením. Ragú rozdělujeme na dva základní druhy, na hnědé a na bílé. Bílé je připravováno z masa vařeného, je zalité smetanou a vzhled omáčky připomíná bešamel. Naproti tomu ragú hnědé má za základ opečené maso na tuku.

Pro dnešní recept jsem vybrala hnědé ragú z hovězího masa, ozvláštněné olivami. Doufám, že i dnes jsem se trefila do chuti našich posluchačů.