Pstruzi v bylinkách
Suroviny:
4 pstruzi o hmotnosti cca 300 g
1 citrón
120 g másla
4 snítky mladého čerstvého kopru
4 snítky petrželky
4 snítky estragonu
4 snítky tymiánu
mletý pepř
sůl
alobal
Postup:
Vykuchané a dobře očištěné pstruhy umyjeme pod tekoucí studenou vodou. Pak je osušíme, zevnitř i na povrchu pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Do každého břišního otvoru vložíme kousek másla a po 1 snítce bylinek. Dostatečně velké kusy alobalu (délka cca 40 cm) potřeme máslem, položíme na ně připravené pstruhy a dobře je zabalíme. Dáváme pozor, abychom alobal neprotrhli. Balíčky dáme do pekáče nebo na plech a ve vyhřáté troubě na 200°C pečeme cca 25 minut. Ryby podáváme zabalené ve fólii.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách nebo jen pečivo. Ať zvolíme jakoukoliv přílohu, nikdy nezapomeneme na čerstvou zeleninu nebo saláty.
Celková doba přípravy cca 40 minut
4 porce
Tento lehký a snadný pokrm je vhodný pro letní horké dny. Místo pečení v troubě, můžeme využít zahradního grilu a ryby upéct na něm. Kvalitní bílé, dobře vychlazené víno a kvalitní přátelé, dodají tomuto pokrmu na kráse. Budeme-li mít štěstí a bude-li v okolí nějaká cikáda nebo alespoň cvrček houslista, můžeme nabýt dojmu, že jsme u Jadranu.