Pstruzi v aspiku
Suroviny:
2 pstruzi o hmotnosti cca 300 g
1/8 l bílého suchého vína
1 citrón
1 sáček instantní želatiny
5 kuliček celého pepře
2 kuličky nového koření
sůl
Postup:
Vodu smícháme s vínem, přidáme koření a vložíme do ní osolené a citrónovou šťávou pokapané pstruhy. Vody dáme jen tolik, aby byly ryby potopené. V tekutině je necháme 10–15 minut stát. Potom je uvaříme doměkka. Měkké vychladíme, stáhneme z nich opatrně kůži a potřeme je želatinou, připravenou podle návodu. Když želatina ztuhne, potřeme jí ryby ještě jednou. Takto upravené pstruhy urovnáme na mísu a obložíme čerstvou nebo nakládanou zeleninou. Podávat můžeme s majonézovými studenými omáčkami nebo i s bramborovým salátem.
Poznámka: Výborný aspik lze zakoupit už hotový v jednom Supermaketu, je lahodný a příprava velmi jednoduchá. Stačí ho jen rozehřát.
Celková doba přípravy a 1 hodina + doba potřebná ke ztuhnutí želatiny
2 porce
Vím, že vánoční menu je hlavně o smaženém kapru s bramborovým salátem. Někdo však kapra nemá v oblibě nebo nechce či nemůže smažené. Předkládám dnes tedy recept na jinou úpravu ryby, která je velmi lahodná a na sváteční tabuli se bude báječně vyjímat.
Krásné vánoční svátky, milí posluchači.