Přírodní telecí a pikantní rýže
Suroviny:
2 porce telecího kolínka přeseknuté napříč (osso buco) cca po 200 g nebo
plátky kuřecího nebo krůtího masa po cca 150 g
1 PL oleje
70 g másla
vývar
1 lžička hladké mouky
sůl
brusinkový kompot nebo džem
Postup:
V pánvi rozpálíme olej a polovinu másla a prudce z obou stran v něm opečeme přepravené maso. Pak ho osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí pomalu dusíme. Podle potřeby maso obracíme a podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme a uchováme na teplém místě. Šťávu vydusíme a poté přidáme utřené máslo s moukou, podlijeme malým množstvím vývaru a krátce povaříme. Maso podáváme přelité šťávou s pikantní rýží a brusinkovým kompotem nebo džemem.
Celková doba přípravy: 30 – 50 minut (podle druhu použitého masa)
2 porce
Pikantní rýže
Suroviny:
100 g rýže
1 menší cibule
2 lžíce oleje
20 g rozinek
15 g ve slaném nálevu naloženého pepře (červený nebo zelený)
1 – 2 pálivé papričky
sůl
Postup:
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme v několika vodách vypranou a okapanou rýži, rozinky, naložený pepř a nakrájené papričky. Osolíme, promícháme a zalijeme vodou, které musí být cca 1 cm nad povrch rýže, a vaříme cca 25 minut. Hotovou rýži necháme několik minut „vydýchat“.
Rychlý slavnostní pokrm, který svým složením bude vyhovovat po těžkém salátu a smažených řízcích. Myslím, že dobře nahradí tradiční menu a navíc nebude tak ekonomicky náročný. Hezké Vánoce všem a dobrou chuť.