Pozdrav z Ria – dort z brazilské kuchyně

12.08.2016 07:41

Suroviny:

5 vajec

180 g moučkového cukru

1 lžíce jemně mleté kávy

100 g rozdrcených para (vlašských) ořechů

100 g polohrubé mouky

½ kypřícího prášku do pečiva

Na polevu a ozdobu:

100 g čokolády na vaření

50 g ztuženého tuku

100 – 150 g směsi ořechů (para, vlašské, pistácie, lískové oříšky)

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 

Postup:

Žloutky utřeme s cukrem a kávou do pěny. Přidáme rozdrcené ořechy, mouku promíchanou s práškem do pečiva a naposledy lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 150°C cca 45 minut.

Mírně prochladlý moučník vyklopíme a studený polijeme čokoládovou polevou a bohatě ozdobíme ořechovými jádry. Povrch moučníku lehce poprášíme jemně mletou kávou.

Příprava polevy: Čokoládu a ztužený tuk rozehřejeme ve vodní lázni a mírně prochladlou polevou polijeme moučník.

 

Celková doba přípravy cca 3 hodiny

 

Brazílie je vyhlášená svojí kuchyní, která je velmi bohatá na nepřeberné množství různých mas, luštěnin, především černých fazolí a také výbornou kávou. Brazilci většinou pijí kávu velice přeslazenou. Servíruje se výhradně do malých šálků.

Brazilská káva je pojem známý po celém světě. Místní o ní říkají, že je silná jako ďábel, horká jako peklo a sladká jako láska. A právě ke kávě jsem dnes připravila moučník, který je též nedílnou součástí brazilské kuchyně.