Potica – kynutý závin
Suroviny:
600 g polohrubé mouky
2 žloutky
300 ml mléka
80 g másla nebo tuku
50 g cukru
1 lžička soli
20 g droždí
2 lžíce rumu
citrónová kůra
tuk na vymazání
Na náplň:
400 g mletých vlašských ořechů
60 g strouhanky
200 g cukru
½ lžičky mleté kávy
2 lžíce rumu
120 g másla
cca 250 ml vařícího mléka
1 vejce
Postup:
Droždí posypeme 1 lžičkou cukru, utřeme, přidáme 2 lžíce mouky a 4 lžíce vlažného mléka. Rozmícháme a na teplém místě necháme zkynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, žloutky, zkynutý kvásek, vlažné mléko, sůl, rum, strouhanou citrónovou kůru a vypracujeme vláčné měkké těsto, které necháme na teplém místě nakynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly. Každý tence rozválíme do obdélníku a velmi jemně potřeme ořechovou nádivkou. Pevně je svineme jako roládu a oba vložíme vedle sebe do vymaštěného pekáče nebo obdélníkové formy. Strany závinů, které se mezi sebou dotýkají, lehce pomastíme, aby se po upečení daly od sebe dobře oddělit. Na teplém místě necháme ještě asi 20 minut kynout. Před pečením oba záviny hustě propícháme tenkou jehlou. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180 °C téměř 1 hodinu. Poticu necháme vychladnout a potom ji nakrájíme a pocukrujeme.
Příprava náplně: Mleté ořechy smícháme s cukrem, se strouhankou a kávou. Pokapeme vlahým máslem a přilijeme tolik vařícího mléka, aby byla náplň dostatečně hustá. Na teplém místě necháme asi 30 minut uležet. Předtím než náplní potřeme těsto, vmícháme do ní vejce a rum.
Celková doba přípravy cca 3 hodiny, 2 ks
Tento moučník je poněkud pracnější a nákladnější, ale opravdu stojí za to ho připravit a pochutnat si na něm. Jde o tradiční slovinský moučník, který se připravuje jak k životně důležitým příležitostem, jakými jsou například křty, svatby, ale nesmí chybět ani na vánočním či velikonočním stole. Připravuje se i na masopust. Náplní nemusí být vždy jen ořechy, ale připravuje se i potica maková, tedy s makovou náplní. Zvláštní náplň má potica s tvarohem, který je ochucen estagonem, kterému se ve Slovenii říká pehtran (čti pechtrán). Tak když si na výletě v překrásném Slovinsku objednáte pehtranovou poticu, tak už budete vědět, že pehtran je pelyněk estragon, který má chuť i vůni podobnou anýzu a pokrmu dodává svůj osobitý šarm. Mě osobně však nejvíce chutná potica s náplní ořechovou, ale za zkoušku stojí všechny zmiňované náplně.