Polévka z husích drůbků s knedlíčky – kaldoun

06.11.2014 10:06

Suroviny:

Na polévku:

husí žaludek, srdce, křídla a krk

1 středně velká mrkev

½ menšího celeru

1 menší kořen petržele

50 g řídké máslové jíšky

petrželka

sůl

Na knedlíčky:

husí játra

1 menší cibule

50 g másla

1 vejce

5 lžic mléka

špetka nastrouhané citrónové kůry

strouhanka

sůl

 

Postup:

Očištěný husí žaludek, srdce, křídla a krk vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme očištěnou zeleninu, osolíme a vše uvaříme do měkka.  Polévku přecedíme. Z krku a křídel obereme maso, které spolu se srdíčkem, žaludkem a zeleninou najemno nakrájíme a vrátíme zpět do polévky a přivedeme k varu. Pak ji zahustíme řídkou máslovou jíškou a pomalým varem vaříme ještě 15 minut. Do hotové polévky vložíme uvařené knedlíčky a podáváme posypané najemno nakrájenou petrželkou.

Příprava knedlíčků:

 Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, kterou přidáme k rozemletým husím játrům. Přidáme vejce, mléko, nastrouhanou citrónovou kůru, osolíme a přidáme tolik strouhanky, aby vzniklo hustější, ale měkké těsto. Z něho tvoříme malé knedlíčky, které uvaříme v mírně slané vodě. Hotové vyjmeme a na sítu je propláchneme studenou vodou a vložíme je do připravené polévky.

 

Celková doba přípravy 2 hodiny,  8 porcí