Polévka z husích drůbků s knedlíčky – kaldoun
Suroviny:
Na polévku:
husí žaludek, srdce, křídla a krk
1 středně velká mrkev
½ menšího celeru
1 menší kořen petržele
50 g řídké máslové jíšky
petrželka
sůl
Na knedlíčky:
husí játra
1 menší cibule
50 g másla
1 vejce
5 lžic mléka
špetka nastrouhané citrónové kůry
strouhanka
sůl
Postup:
Očištěný husí žaludek, srdce, křídla a krk vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme očištěnou zeleninu, osolíme a vše uvaříme do měkka. Polévku přecedíme. Z krku a křídel obereme maso, které spolu se srdíčkem, žaludkem a zeleninou najemno nakrájíme a vrátíme zpět do polévky a přivedeme k varu. Pak ji zahustíme řídkou máslovou jíškou a pomalým varem vaříme ještě 15 minut. Do hotové polévky vložíme uvařené knedlíčky a podáváme posypané najemno nakrájenou petrželkou.
Příprava knedlíčků:
Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, kterou přidáme k rozemletým husím játrům. Přidáme vejce, mléko, nastrouhanou citrónovou kůru, osolíme a přidáme tolik strouhanky, aby vzniklo hustější, ale měkké těsto. Z něho tvoříme malé knedlíčky, které uvaříme v mírně slané vodě. Hotové vyjmeme a na sítu je propláchneme studenou vodou a vložíme je do připravené polévky.
Celková doba přípravy 2 hodiny, 8 porcí