Polévka z hlívy ústřičné

04.11.2009 21:40

Polévka z hlívy ústřičné

Suroviny:

300 g hlívy ústřičné
1 cibule
1 lžíce másla
1 mrkev
¼ menšího celeru
kousek pórku
1 bujónovou kostku
1 lžíci mleté sladké papriky
1 lžičku pálivé mleté papriky
máslová jíška na zahuštění
3 - 5 stroužků česneku
majoránka
mletý pepř
sůl
cca 1 ½ litru vody

Postup:

Hlívu opláchneme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme hlívu, sladkou i pálivou papriku, promícháme, zalijeme vodou, přidáme kostku bujónu a povaříme asi 5 minut. Zatím si očistíme zeleninu. Nakrájíme ji na tenké nudličky, pórek na kolečka. Přidáme do polévky a vaříme, až je vše měkké. To trvá asi 5 - 10 minut. Pak polévku zahustíme máslovou jíškou do požadované hustoty, ochutíme mletým pepřem, prolisovaným česnekem a rozemnutou majoránkou, podle potřeby dosolíme a ještě chvilku povaříme. Můžeme podávat samostatně nebo jako přesnídávkovou polévku s pečivem.

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Pro 4 - 6 osob